Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Rozpočet Olomouce na rok 2023 se zaměří na pomoc občanům i rozvoj infrastruktury

PR článek

Více peněz na pomoc občanům i investice do obnovy městského majetku a infrastruktury. Tak by se dal charakterizovat rozpočet Olomouce na rok 2023, který byl schválen na prosincovém jednání zastupitelstva. Město pro příští rok počítá s příjmy ve výši 3,017 miliardy korun, výdaji 3,181 miliardy korun, nebo třeba 522 miliony korun určenými na investice.

Do podoby olomouckého rozpočtu na příští rok se výrazně promítla aktuální situace spojená s růstem cen energií nebo úrokových sazeb v bankách. Vedení města se zároveň rozhodlo připojit k sociálnímu programu vlády a podat pomocnou ruku občanům, kteří to potřebují.

„Rozpočet je uměním možného a uměním kompromisu. Sestavit jej při aktuálních vnějších složitých podmínkách bylo náročné a my jsme to udělali opravdu tak nejlépe, jak to považujeme za možné,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek. „Dodrželi jsme tři avizované pilíře, tedy nesnižovat příjmy města nějakými novými úlevami, navýšit v těžké době sociální výdaje na pomoc nejpotřebnějším a za třetí investovat do důležitých oprav vlastního majetku města,“ zdůraznil ekonomický náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák.

Vysoké ceny energií a inflace

Při sestavení rozpočtu bylo nutné brát v potaz růst cen energií a pohonných hmot a také inflaci, což se projevilo ve zvýšených výdajích. „Sestavení rozpočtu na rok 2023 bylo náročné. Museli jsme při jeho tvorbě započítat zvýšení nákladů podle predikce růstu cen energií a pohonných hmot a vzít v úvahu také zvýšení bankovních úroků z úvěrů, které město čerpá,“ vysvětlil náměstek Bačák.

Zároveň však oproti minulým letům vzrostla také příjmová stránka rozpočtu. A to zhruba na 3 miliardy korun. „Počítali jsme s vyššími daňovými příjmy v duchu predikcí ministerstva financí. Byli jsme ale při plánování příjmů opatrní, nešli jsme na maximální výši predikcí,“ poznamenal ekonomický náměstek s tím, že město pro příští rok nesáhlo ke zvyšování místních poplatků ani daně z nemovitosti.

Vyšší pomoc olomouckým dětem

Výraznou změnou v rozpočtu je oproti minulým letům posílení výdajů v sociální oblasti, čímž radnice reaguje na zhoršenou situaci mnoha občanů. „Přidali jsme se v tomto ohledu k rozsáhlému sociálnímu programu vlády a alokovali jsme téměř deset milionů korun do výrazně rozšířeného Fondu pomoci olomouckým dětem,“ připomněl náměstek Bačák s tím, že v roce 2022 fond disponoval pouze 300 tisíci korunami.

Nejde však pouze o podporu dětí a mládeže. V příštím roce město poskytne více peněz také neziskovým organizacím, které pracují v segmentu sociálních služeb, na prevenci kriminality, nebo na odstraňování bariér. A zvýšené budou také další výdaje města v sociální oblasti.

Modernizace městského majetku

Další velkou položkou v olomouckém rozpočtu jsou investice do infrastruktury a městského majetku obecně. Na ty je vyčleněno celkem téměř 522 milionů korun. Z toho 120 milionů korun poputuje na pokračování již rozestavěných projektů a 270 milionů korun na nové akce. Největší část si z této položky ukrojí vodohospodářská infrastruktura, na jejíž obnovu a rozvoj je určeno celkem 105 milionů korun.

Mezi větší investiční akce, které by měly být zahájeny v příštím roce, patří například oprava mostu v Kaštanové ulici za 25 milionů, rekonstrukce podchodu v Pionýrské ulici za 26 milionů, realizace pilotního projektu modrozelené infrastruktury v Šantově ulici 28 milionů či první etapa rekonstrukce střechy základní školy Demlova za 20 milionů korun. Stranou však nezůstanou ani nové cyklostezky, chodníky, zastávky MHD nebo dětská hřiště. Na ty se mohou těšit malí Olomoučané například v ulicích Neumannova a Lazecká nebo v Holickém lese.

Na pravidelné opravy a údržbu městského majetku bude v roce 2023 vyhrazeno dalších 155 milionů korun, z čehož 80 milionů poputuje na opravy městských komunikací. A řádná péče bude věnována také památkám v čele se Sloupem Nejsvětější Trojice, Terezskou bránou, Jihoslovanským mauzoleem nebo minovými chodbami ve Smetanových sadech. Zkrátka však nepřijdou ani drobné památky mimo historické centrum města.

Investice do budoucnosti

Kromě stavebních investic bude zpracováno také 26 projektových dokumentací pro akce, které by se měly realizovat v budoucnu. Nechybí mezi nimi například příprava podkladů pro modernizaci několika škol a školek, rekonstrukci plaveckého stadionu, přestavbu hasičské zbrojnice v Radíkově nebo realizaci několika parků, včetně parku na Dlouhé, ASO parku či rekreační plochy spojující Švýcarské nábřeží s Rokycanovou ulicí.

Dále bude z olomouckého rozpočtu pořízeno například několik kamer pro městskou policii, z nichž některé budou hlídat novou náplavku, aby se nestala terčem vandalů, nebo moderní vybavení školních jídelen. Na nová vozidla se pak může těšit dobrovolní hasiči. Konkrétně jednotka z Chválkovic nebo družstvo z Černovíra, které získá novou cisternovou stříkačku za 8 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky magistrát, rozpočet, 2023, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozpočet Olomouce na rok 2023 se zaměří na pomoc občanům i rozvoj infrastruktury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.