Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Držel jsem mu pořezaný krk, popisuje Richard Šmída z Prostějova, jak zachránil život zraněnému cyklistovi

Mechanik české reprezentace v silniční cyklistice Richard Šmída z Prostějova byl v létě jako první u těžkého zranění rakouského cyklisty v Kyjově. Reagoval rychle, zabránil vykrvácení, a závodníkovi tak zachránil život. Šmída nyní dostal ocenění od hejtmana i města Prostějova.

Richard Šmída z Prostějova se dlouhodobě pohybuje u zdejšího cyklistického týmu a je také mechanikem České reprezentace v silniční cyklistice. Letos v květnu na závodech Českého poháru v Kyjově rakouský cyklista narazil zezadu do stojícího auta. Nejvážnějším zraněním bylo proříznutí hrdla o sklo vozu. Kdyby Šmída nebyl poblíž, možná by závodník nehodu nepřežil. 

"Byl to jeden z nejemotivnějších okamžiků, kdy jsem doslova zachraňoval holý život jednomu rakouskému závodníkovi. Dostal jsem se k této situaci a závodníkovi jako první. Závodník vrazil do stojícího auta a prolétl zadním oknem a pořezal se u toho na krku. Já mu dával první pomoc a vlastně jsem mu držel postižené místo na krku. Pomoc druhému beru jako samozřejmost, to by měl udělat každý člověk bez váhání. Ovšem byl to hrůzný zážitek. Jsem rád, že cyklista byl zachráněn. Navíc mi po návratu z nemocnice napsal a poděkoval mi, toho si moc vážím," svěřil se Šmída v rozhovoru pro cyklistický magazín.

Jeho samotného paradoxně letos v Prostějově srazilo auto a musel podstoupit několik operací. "Nemohl jsem nereagovat. První pomoc se dávat zkrátka musí, o tom se nepřemýšlí," myslí si Šmída.

VIDEO: Pořádný strach jsem měl asi jen dvakrát, říká olomoucký hasič, který dostal medaili za statečnost

Olomoucký hasič Lukáš Zapletal zachránil muže, který se topil v desetimetrové studni, ale i rysa, který uvízl v patnáctimetrové výšce na stromě. Za sebou má také stovky požárů nebo zásahy při povodních. Po téměř třiceti letech nyní kariéru u...

V Prostějově je spolumajitelem prodejny jízdních kol a lyží, cyklo servisu a také skiservisu. Jako mechanik se zúčastnil například olympijských her v Tokiu a řady dalších světových závodů.

Před Vánocemi Richard Šmída dostal za záchranu života děkovné uznání od hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (PirSTAN) a také od primátora Prostějova. "Teoreticky každý z nás ví, že je ve chvíli neštěstí potřeba rychlé pomoci. Ale ne každý prokáže pohotovost, chladnou hlavu a statečnost, když se něco opravdu stane. Tady to dopadlo dobře a rád jsem panu Šmídovi vyjádřil ocenění a velký dík," poznamenal hejtman Suchánek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Hejtman Josef Suchánek, Město Prostějov, czechcyclingfederation.com | Zdroj czechcyclingfederation.com

Štítky záchrana, život, cyklistika, úraz, proříznutí, hrdlo, Richard Šmída, ocenění, hejtman, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Držel jsem mu pořezaný krk, popisuje Richard Šmída z Prostějova, jak zachránil život zraněnému cyklistovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.