Počasí dnes8 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Praskliny v klenbě zavřely výstavu hraček ve Vlastivědném muzeu. Čeká se na statika

Praskliny v klenbě největšího výstavního sálu Vlastivědného muzea v Olomouci s okamžitou platností zavřely úspěšnou výstavu hraček, která zde měla probíhat až do konce srpna. Muzeum nyní čeká na statika, který rozhodne, co dál.

Výstava o proměnách dětství v posledních dvě stě letech s názvem Dětský svět – dítětem v 19. a 20. století se ve Vlastivědném muzeu v Olomouci otevřela začátkem prosince loňského roku. Vzbudila velký ohlas a probíhat měla až do konce srpna. 

"Z havarijních důvodů jsme nuceni dočasně uzavřít náš výstavní sál svaté Kláry. Proto se všem, kteří chtěli navštívit novou výstavu o dětském světě velice omlouváme," potvrdil však mluvčí muzea Antonín Valenta.

Důvodem je špatný stav klenby. O tom, že zde mohou nastat problémy, vedení muzea vědělo již nějakou dobu, proto celou situaci pečlivě sledovalo. "Nyní se praskliny bohužel zvětšily, a celou věc musí posoudit statik. Hrozně bych si přál, aby se to dalo provizorně zajistit a výstava mohla pokračovat dál. Mezitím bychom připravili větší opravu," popsal situaci Jan Žůrek (Spojenci), radní pro oblast kultury olomouckého hejtmanství, pod které Vlastivědné muzeum spadá.

Středověké rukopisy nebo nejstarší fotografie Olomouce. To letos nabídne Vlastivědné muzeum

Středověké rukopisy, nově objevené nejstarší fotografie Olomouce či pohled na Černomoří prostřednictvím historických map nabídne v letošním roce na svých výstavách Vlastivědné muzeum v Olomouci. Věnovat se chce také historii Průmyslového muzea...

Statik by se měl do muzea vypravit v nejbližších dnech. "Musí celou situaci vyhodnotit, dát nějaké doporučení a pak se rozhodne o dalším postupu, abychom mohli dát tuto akci například do plánu oprav," dodal Žůrek.

Zavřená výstava měla slibný ohlas. Velkou část expozice tvoří hračky, nejstarší pochází z 19. století, designové kousky jsou ze 60. let 20. století. "Nová výstava návštěvníkům nabízí pohled na to, jak se naše dětství proměňuje, a to se všemi jeho aspekty. Chybět nebudou dobové věci, spousta hraček, ale také interaktivní prvky, jako je skluzavka nebo dokonce speciální počítačová hra. Dětem chceme ukázat, jak se doba změnila a jejich rodiče možná i se špetkou nostalgie vrátit do ještě bezstarostných let," uvedl ředitel Vlastivědného muzea Jakub Ráliš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Vlastivědné muzeum v Olomouci

Štítky praskliny, klenba, uzavření, výstava, hračky, budova, statik, Vlastivědné muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praskliny v klenbě zavřely výstavu hraček ve Vlastivědném muzeu. Čeká se na statika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.