Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Středověké rukopisy nebo nejstarší fotografie Olomouce. To letos nabídne Vlastivědné muzeum

Středověké rukopisy, nově objevené nejstarší fotografie Olomouce či pohled na Černomoří prostřednictvím historických map nabídne v letošním roce na svých výstavách Vlastivědné muzeum v Olomouci. Věnovat se chce také historii Průmyslového muzea císaře Františka Josefa v Olomouci, které je jeho předchůdcem.

První letošní výstava bude věnována středověkým rukopisům ze sbírek muzea, otevře se 27. ledna. Chybět mezi nimi nebude ani takzvaná Olomoucká kniha věšteb, kterou mohlo publikum na Moravě zhlédnout naposledy před více než 20 lety. "Připravovaná výstava si klade za cíl představit ty ukázky středověké knižní kultury, které byly doposud uzamčeny v trezorech a nedostaly možnost oslnit dokonalým provedením svých ilustrací," uvedl mluvčí muzea Antonín Valenta.

V květnu muzeum chystá výstavu nově objevených nejstarších fotografií Olomouce z tvorby Jakoba Höflingera (1819-1898). Mezi lety 1853 až 1856 přerušovaně pobýval v Olomouci, kde spolu s A. Dilgerem v dnešní ulici 28. října provozoval fotoateliér. "Následně se usadil v Basileji, kde založil dlouhodobou rodinnou fotografickou tradici. Negativy z činnosti tohoto ateliéru jsou uloženy v basilejském archivu," doplnil Valenta. Od 12. května do začátku června bude muzeum navíc hostit Národní soutěž fotografie, ve které se budou prezentovat nejlepší práce amatérských fotografů z celé republiky za loňský rok.

Zpátky do dob olomoucké pevnosti. Badatel objevil nejstarší fotografii hanácké metropole

Jak vypadal výhled z dnešní obchodní Galerie Moritz v centru Olomouce před 170 letech zjistil v zámořských archivech olomoucký badatel Petr Hofman. Podařilo se mu objevit pravděpodobně nejstarší známý snímek Olomouce. Mezi lety 1853 až 1855 jej...

VMO chystá pro návštěvníky v červnu také expozici s názvem Karbon - pozdrav z prvohor. Zájemci se na ní ponoří do šera kamenouhelných pralesů pod koruny rostlinných obrů, seznámí se například s obrovskou pravážkou Meganeurou a poznají také bizarní obyvatele močálů a tůní, obojživelníky, kteří dokázali vystoupit na souš a během karbonu ovládli celou Zemi. Další výstava bude poté věnována horninám pod optikou mikroskopu.

Od konce září zasvětí návštěvníky výstava do podoby Černomoří zachyceného na historických mapách 16. až 18. století. Výstava formou čtyř desítek originálních mapových děl představí prostor této oblasti v raném novověku, zejména jeho severní část, která je dnes předmětem válečného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. "Ve výsledku tak bude možné vytvořit si představu o historicko-politických peripetiích zmíněného regionu na periferii evropského kontinentu," dodal mluvčí muzea.

Na závěr roku je v plánu výstava představující fenomén jezuitského vysokého učení, které bylo v Olomouci rozvíjeno po 200 let, ponese název Chrám moudrosti - Jezuitská univerzita v Olomouci 1573 - 1773. Poslední letošní výstava zájemcům připomene existenci Průmyslového muzea císaře Františka Josefa v Olomouci, které dosud unikalo i soustředěné pozornosti odborných badatelů.

Vlastivědné muzeum loni navštívilo muzeum zhruba 34 400 návštěvníků, o rok dříve jich bylo 37 700.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vmo.cz

Štítky výstavy, program, 2023, mapy, fotografie, Vlastivědné muzeum, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středověké rukopisy nebo nejstarší fotografie Olomouce. To letos nabídne Vlastivědné muzeum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.