Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

GALERIE: Prostějovská hvězdárna jako vesmírný koráb? Slovenský web zveřejnil i další návrhy

Prostějovská hvězdárna, jediná v Olomouckém kraji, se dočká moderní futuristické budovy. V soutěži vyhrál slovenský ateliér DOXA, stavba vyjde asi na 70 milionů korun. Web archinfo.sk nedávno zveřejnil také návrhy, které byly na dalších místech nebo dostaly zvláštní cenu.

Nová podoba prostějovské hvězdárny, která vzešla z výběrového řízení, vzbudila velkou pozornost. Slovenský web archinfo.sk nedávno publikoval i další z celkem 11 došlých návrhů. Spolek architektů Prostor Prostějov, který se zabývá využitím veřejného prostranství ve městě, nyní některé návrhy komentoval. Spolek založili architekti Jiří Zakopal a Vojtěch Jeřábek.        

"Prostějovská hvězdárna stojí v samotném srdci Kolářových sadů. Vítězná minimalistická novostavba od slovenského atelieru DOXA vzbudila na sociálních sítích docela rozruch. Vítězný návrh, prezentovaný docela vtipně s různými přímými i nepřímými odkazy na ikonické kousky science-fiction, nás zastihl, dalo by se říci, v opatrném těšení se. Pokud se v realizaci skutečně podaří udržet minimalistický a technicky precizní dojem vesmírného korábu, co na Hané pouze přistál pro doplnění zásob obilí, může to být pecka," uvádějí architekti.

Podle nich je to zároveň i největší potenciální slabina celého konceptu, protože nesnese moc kompromisů, ani přílišnou tvořivost stavitelů.

Prostějovská hvězdárna bude mít novou moderní budovu. Návrh vzešel z architektonické soutěže

Hvězdárna v Prostějově se dočká nové moderní budovy. Olomoucký kraj vyhlásil soutěž, kterou vyhrála slovenské architektonická firma DOXA. Stavba podle prvních odhadů vyjde na 70 milionů korun a měla by začít v roce 2024.

"Nyní zároveň můžeme porovnat, z čeho bylo možné vybírat. Nám se třeba docela zamlouvá, jako vždy kvalitní, návrh kanceláře Malý Chmel, který bychom zařadili hned za oceněné návrhy," míní architekti. Návrhy na 2. a 3. místě pak zvolily zcela jiné východisko, ponechání stávající hvězdárny a doplnění přístavbami. Další prostory totiž stávající velmi stísněná stavba nenabízí.

"Oba přístupy jsou možné a každému může být bližší jiný. Je třeba mít na paměti, že stávající hvězdárna má maximálně sentimentální hodnotu. Pro dnešní potřeby se jedná o docela obtížně použitelný slepenec prostor a konstrukcí postavený partou nadšenců v rámci akce Z v letech 1953 až 1961," dodávají architekti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Prostor Prostějov, archinfo.sk

Štítky hvězdárna, koráb, vesmír, soutěž, architekti, návrhy, Muzeum a galerie v Prostějově, Olomoucký kraj, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GALERIE: Prostějovská hvězdárna jako vesmírný koráb? Slovenský web zveřejnil i další návrhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.