Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Prostějovská hvězdárna bude mít novou moderní budovu. Návrh vzešel z architektonické soutěže

Hvězdárna v Prostějově se dočká nové moderní budovy. Olomoucký kraj vyhlásil soutěž, kterou vyhrála slovenské architektonická firma DOXA. Stavba podle prvních odhadů vyjde na 70 milionů korun a měla by začít v roce 2024.

"Jedná se o první architektonickou soutěž podle regulí České komory architektů, kterou Olomoucký kraj za dobu své existence vypsal. Mám radost, že jsem se jako porotce mohl aktivně podílet na volbě vítěze," uvedl v tiskové zprávě krajký radní pro oblast kultury Jan Žůrek (Spojenci). Doplnil, že porotci vybírali z jedenácti přihlášených návrhů.

V soutěži zvítězil projekt slovenské firmy DOXA. Tři architekti z Košic navrhli koncepci nové hvězdárny jako jednoduchý vysoký kvádr se střešní observatoří. Zvýšená atika by měla oddělit městský horizont a vytvořit pomyslnou vanu, která se naplní hvězdnou oblohou. Stavba podle prvotních odhadů vyjde na 70 milionů korun a peníze poskytne Olomoucký kraj. Práce začnou nejdříve v roce 2024. 

Krajští památkáři schválili Šépkův návrh budovy SEFO. Začne příprava projektu

Už řadu let se vleče spor o vhodnosti vybudování stavby Středoevropského fóra Olomouc neboli SEFO v centru krajského města. Studie navržená renomovaným architektem Janem Šépkou vzbuzuje různé názory a to i u památkářů. Zatímco městský odbor...

"Jsme s vítězným návrhem velmi spokojení a vážíme si toho, že kraj našel odvahu k realizaci projektu. Teď když máme kolem hvězdárny nové šetrnější pouliční osvětlení, které způsobuje mnohem méně světelného smogu, těšíme se o to víc, až budeme moct na nové hvězdárně lidem ukazovat krásy noční oblohy," popsal vedoucí hvězdárny Rudolf Novák.

Od 1. prosince jsou ve hvězdárně také vystaveny nejlepší architektonické návrhy, které se soutěže zúčastnily. Na druhém místě skončila firma Refuel a třetí místo získalo Sdružení LBNK architekti - Rudorfer, Schwab, Schwarz. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Prostějov, hvězdárna, architektonická soutěž, Olomoucký kraj, nová budova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovská hvězdárna bude mít novou moderní budovu. Návrh vzešel z architektonické soutěže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.