Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Úřady rozhodly, že nelegální garáže ve Vrahovicích se musí zbourat. To však nelze, stavitel skončil v úpadku

Případ načerno postavených garáží ve Vrahovicích v Prostějově, které zde bez povolení postavil podnikatel Tomáš Wolker, hned tak neskončí. Úřady sice po čtyřech letech rozhodly, že garáže musí pryč, Wolker však zkrachoval, garáže spadly do majetkové podstaty dlužníka a nyní je nelze zbourat.

Prostějovský podnikatel Tomáš Wolker postavil v prostějovské čtvrti Vrahovice tři řady garáží v rozporu s územním plánem a bez stavebního povolení. V roce 2019 na to upozornil spolek architektů Prostor Prostějov, Wolker žádal o dodatečné povolení stavby, neuspěl a úřady nyní rozhodly, že nelegální garáže musí zmizet.

"Stavební úřad v Prostějově postupoval zcela správně, když nařídil společnosti, která stavby provedla bez řádného povolení podle stavebního zákona, odstranění tří řad řadových garáží, oplocení a betonové zdi poté, co byla žádost o jejich dodatečné povolení pravomocně zamítnuta," stojí v nedávném pravomocném a definitivním rozhodnutí Krajského úřadu v Olomouci.

Wolkerova stavební společnost však mezitím zkrachovala. Soud vyhověl návrhu dvou společností z Ostravy a Prahy, kterým Wolker v souvislosti s výstavbou rezidenční lokality Nová Kasárna v Krnově dluží přes 3,8 milionu korun. Garáže proto skončily v majetkové podstatě dlužníka.

To úřadům zcela svazuje ruce. "Po dobu trvání úpadku dlužníka nemohou být ze strany stavebního úřadu v této věci činěny žádné další kroky a v případě uplynutí příslušné lhůty pro odstranění stavby nemůže být ani nařízen výkon rozhodnutí," potvrdil tajemník prostějovské radnice Libor Vojtek.

Stavební úřad nařídil odstranění garáží, které ve Vrahovicích načerno postavil podnikatel Wolker. Ten zkrachoval

Stavební úřad v Prostějově po třech letech nařídil odstranění garáží, které ve čtvrti Vrahovice načerno postavil prostějovský podnikatel Tomáš Wolker. Ten mezitím zkrachoval, nelegální garáže tak budou muset zbourat buď insolvenční správce, nebo...

Stanovisko zkrachovalého podnikatele Wolkera není k dispozici. Wolker na dotazy nereaguje.

Načerno postavené garáže jsou již dlouho normálně v provozu, využívají je například obyvatelé přilehlých rodinných domů, které Wolker také stavěl.

Jak dlouho bude úpadek trvat, se v současné době nedá odhadnout. Celou situaci pozorně sleduje také insolvenční správce. "Monitorujeme spor dlužníka o dodatečné stavební povolení na garáže ve Vrahovicích s tím, že po dohodě se zajištěným věřitelem bude tento majetek zpeněžován na základě výsledku sporu, pokud vůbec," uvedl před časem ve zprávě pro soud insolvenční správce Emil Fischer ze společnosti EF Insolvence. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Prostor Prostějov

Štítky černé garáže, odstranění, stavební úřad, Tomáš Wolker, konkurz, Vrahovice, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřady rozhodly, že nelegální garáže ve Vrahovicích se musí zbourat. To však nelze, stavitel skončil v úpadku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.