Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Do Jeseníků se vrací zima, areály zasněžují a obnovují provoz. Na své si přijdou i běžkaři

Do Jeseníků se vrací zima. Řada středisek začala opět zasněžovat a obnovuje provoz. Na Ovčárně leží zhruba třicet centimetrů sněhu. Počet běžeckých tras je sice stále omezen, běžkaři se však mohou vydat nejen na Ovčárnu, ale například také na Skřítek.

"Ve 1300 metrech nad mořem nyní leží přes 30 centimetrů. Za poslední čtyři pět dní napadlo zhruba deset centimetrů. Ve středu připadly dva centimetry přes noc, v noci pak to byl centimetr. Se sněžením se počítá i v dalších dnech, ale srážek moc není, je to jeden až tři centimetry maximálně. Nicméně tím, že se teploty pohybují až u pěti až šesti stupňů pod nulou, sníh usedá a zpevňuje se. Fouká také severní mírný vítr, pomáhá to ke stabilizaci sněhové pokrývky," řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

Do hor mohou vyrazit po pauze i běžkaři, byť na mnoha místech je to kvůli povrchu tratí spíše na starší lyže. Trasa je podle informací na stránkách jdemenabezky.cz projetá strojově z Petrovky přes Švýcárnu, Praděd až na Ovčárnu. Jezdit už se dá také z Červenohorského sedla směrem na Červenou horu. Běžkaři si podmínky sdílejí na sociální síti, rolbaři jim tam ve středu vzkázali, že již na Skřítku strojově upravili Červený okruh, zbytek je prošláplý běžkaři. "Upraveny jsou běžkařské tratě také pod Švýcárnou i pod Kurzovní chatou," doplnil Škovránek.

Unikát v Kopřivné. Lyžaři už nebudou potřebovat čip ani kartu, stačí jim mobilní telefon

Lyžaři ve středisku Kopřivná v Malé Morávce v Jeseníkách už nebudou potřebovat plastový skipas nebo čip a nebudou už ani muset čekat ve frontách nebo platit zálohy za kartu. Resort spustil unikátní odbavovací systém, nyní stačí akorát...

Podmínky se postupně zlepšují i v lyžařských střediscích. Provoz chce obnovit téměř po třech týdnech například Červenohorské sedlo. "Jedeme už tři dny pro kurzy a pro ubytované, od pátku spouštíme lanovou dráhu a vleky na severních svazích. Něco nám připadlo, začali jsme zasněžovat a výhled počasí je takový, že budeme zasněžovat několik dní. Mají být nízké teploty vhodné pro to, abychom to co nejdříve a v co největší šíři dali opět do provozu," řekl vedoucí areálu Martin Dubský. Dosud napadlo zhruba 15 centimetrů sněhu. "Chtělo by to aspoň pětkrát tolik," doplnil s úsměvem.

Od sobotu by se měla rozjet lanovka Karlov ski express, která stojí už od minulého pátku, stejně tak i vleky na Roháči. Myšák i Kazmarka jsou naproti tomu podle stránek střediska Ski Karlov stále v provozu. Jezdí i sousední Kopřivná, kvůli zachování kvality sjezdovek je otevřena jen modrá sjezdovka. Lanovky jsou v provozu například i na Ramzové a v Koutech, jezdí se také v areálu Branná. Večerní lyžování je však většinou zrušeno. Lidé si zalyžují i na Ovčárně, v provozu je malý i velký Václavák a lanovka B2.

Mimo provoz zůstává středisko v Hlubočkách u Olomouce, na svazích jsou tam jen poslední zbytky sněhu. Areál čeká na mrazy, aby mohl začít znovu zasněžovat. Podobná situace je také v sousední Hrubé Vodě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski Aréna Karlov

Štítky sníh, lyžování, běžky, podmínky, hory, Jeseníky, běh na lyžích, Ovčárna, lanová dráha, Švýcárna, Červenohorské sedlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Jeseníků se vrací zima, areály zasněžují a obnovují provoz. Na své si přijdou už i běžkaři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.