Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Olomouckého kraje se vrátila zima. Na hory vyrazili lyžaři, kvůli novému sněhu se stalo mnoho nehod

Do Olomouckého kraje se naplno vrátila zima. Hory obsadili lyžaři, rušno bylo na běžeckých tratích a plné ruce práce měli také policisté, hasiči a záchranáři. Kvůli novému sněhu a kluzkým vozovkám se přes víkend stalo mnoho dopravních nehod, i v pondělí ráno vyjížděli hasiči k evakuaci cestujících z havarovaného autobusu.

Sněžení a kluzké silnice zaskočily především řidiče. "V neděli nás opět zaměstnávaly především dopravní nehody spojené se sněžením. Zasahovali jsme napříč celým krajem u 11 nehod, které se naštěstí obešly bez vážnějších zranění," potvrdil mluvčí hasičů Josef Koláček.

Podobnou náplň práce přineslo hasičskému záchrannému sboru také ráno prvního pracovního dne. "Deset cestujících a řidiče jsme evakuovali dnes před 8. hodinou z linkového autobusu u Horních Nětčic na Přerovsku. Vozdilo sjelo do příkopy, nebylo možné otevřít dveře, takže se lidé nemohli dostat ven. Využili jsme dva nastavovací žebříky a vytvořili jsme evakuační cestu střešním oknem," popsala zásah mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Naopak ožily hory. Rušno bylo o víkendu například na sjezdovkách ve Ski Aréně Karlov. "Do Jeseníků se vrátila zima. Napadlo postupně zhruba 25 centimetrů přírodního sněhu a od čtvrtka bylo možné do zasněžování opět zapojit i technologie. Díky tomu byly dnes ve Ski Aréně Karlov v provozu všechny čtyřsedadlové lanovky a vleky. Vylepšené podmínky přilákaly zhruba tisícovku lyžařů, kterým byly k dispozici všechny standardní služby," řekl mluvčí areálu v Karlově Boris Keka.

Lyžuje se také na Červenohorském sedle na pomezí Jesenicka a Šumperska, v Ramzové na Jesenicku, v Koutech nad Desnou na Šumpersku či Hrubé Vodě na Olomoucku. 

Unikát v Kopřivné. Lyžaři už nebudou potřebovat čip ani kartu, stačí jim mobilní telefon

Lyžaři ve středisku Kopřivná v Malé Morávce v Jeseníkách už nebudou potřebovat plastový skipas nebo čip a nebudou už ani muset čekat ve frontách nebo platit zálohy za kartu. Resort spustil unikátní odbavovací systém, nyní stačí akorát...

Víkendovou návštěvnost si pochvalují v Branné na Šumpersku. "Více lidí přijelo lyžovat v sobotu, dnes to bylo o něco slabší, celkově ale víkendová návštěvnost byla velmi dobrá," řekl provozovatel areálu v Branné Rostislav Procházka. V posledních dnech díky vydatnému sněžení přibylo zhruba 30 centimetrů přírodního sněhu. "Na sjezdovce nyní máme přes půl metru sněhu a jedeme naplno," podotkl Procházka.

Díky ochlazení a sněžení se na zprovoznění chystají v lyžařském areálu v Kladkách na Prostějovsku. Technický sníh tam sjezdovku pokrýval už v závěru loňského roku, avšak následné oteplení snahu provozovatelé areálu zhatilo a vleky se v Kladkách zatím v této sezoně nerozjely. Sněžná děla jsou v provozu také v Hlubočkách u Olomouce, sjezdovka by měla být po přechodné pauze opět zprovozněna v následujících dnech. Zasněžují i horská střediska v Jeseníkách, která se kvůli teplému počasí dosud potýkala s nedostatkem sněhu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Olomoucký kraj, lyžař, sjezdovka, okres Šumperk, Josef Koláček, okres Jeseník, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Olomouckého kraje se vrátila zima. Na hory vyrazili lyžaři, kvůli novému sněhu se stalo mnoho nehod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.