Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kalamita na Javornicku. Kvůli námraze padají stromy, cesty jsou zavřené, elektřinu dodávají generátory

Sníh a námraza, která láme stromy a elektrická vedení, již zhruba týden značně komplikují život několika desítkám obyvatel Zálesí a Travné na Jesenicku. Silnice do obou osad jsou často zavřené, hasiči vyjíždějí několikrát denně a elektrickou energii lidem dodávají přivezené generátory.

Silnice do Travné byla naposledy uzavřena od soboty. Až do dnešního rána opět platil zákaz vjezdu, tentokrát od horního konce Travné od odbočky do Mariánského údolí až k hraničnímu přechodu do Polska. Důvodem byly stejně jako v předešlých dnech popadané stromy vlivem silné námrazy.

Už předtím byla opakovaně uzavřena také silnice do Zálesí. "Příjezd na Zálesí a Travnou je umožněn pouze občanům, kteří zde trvale žijí nebo jsou zde přechodně ubytováni a budou při příjezdu dodržovat zásady zvýšené opatrnosti," varovalo město Javorník, pod které obě osady spadají.

Místní jednotka dobrovolných hasičů vyjíždí několikrát denně i v noci. Větve a stromy obalené několika centimetry ledu se totiž lámou jako sirky. Blokují nejen silnice, ale padají i na dráty elektrického vedení. Dodavatel energie již minulý týden musel dovézt do Travné tři a do Zálesí jednu elektrocentrálu.

Přibližně po měsíci zasáhlo v noci na sobotu části Olomouckého kraje vydatné sněžení, která přináší i komplikace v dopravě. S potížemi se potýkali motoristé například v serpentinách Ecce Homo nad Šternberkem, zejména silnice nižších tříd pokrývá...

"Dnes ráno jsme se tam byli podívat, správa silnic prořezala, co mohla, a dopoledne byla komunikace průjezdná až do Polska. Nevypadá to však úplně přívětivě, protože stromy jsou namrzlé a začíná silně foukat a chumelit. Pokud se vítr dostane až do údolí, tak tam spousta stromů zase popadá," obává se starostka Javorníku Irena Karešová. Jen za dnešek už měli hasiči dva výjezdy. 

V Zálesí nyní zůstali ze čtyř trvale žijících obyvatel dva, klienti zařízení sociálních služeb se již dřív přestěhovali do bezpečí. V Travné žije asi padesátka obyvatel. 

"Zátěž na naše hasiče je obrovská. V minulém týdnu dokonce přestaly jezdit autobusy a hasiči s menším vozidlem dopravovali jeden den děti do školy a lidi do práce. Máme sjednanou schůzku s lesy a uvidíme, co nám na to řeknou, protože v současné době je to katastrofa," povzdechla si starostka Javorníku.

I v tak těžké době se projevuje solidarita. "Hasiči Javorník děkují Restaurace & Penzion Celnice za bezplatné poskytnutí stravy pro naše zasahující hasiče, kteří od 8 hodin ráno opakovaně vyjížděli odstraňovat popadané stromy na Travnou a Zálesí," děkovali před pár dny hasiči na sociálních sítích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Javorník, FB JSDH Hasiči Javorník

Štítky kalamita, námraza, pády, strom, uzavření, silnice, hasiči, generátor, Jeseník, Zálesí, silnice, Javorník, Polsko, Travná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kalamita na Javornicku. Kvůli námraze padají stromy, cesty jsou zavřené, elektřinu dodávají generátory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.