Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Miliardová transakce pokračuje. O koupi Meopty mají jednat další zájemci

Významný přerovský zaměstnavatel Meopta optika je podle Hospodářských novin dál předmětem transakce, která má vést k prodeji rozsáhlé průmyslové skupiny. Bližší informace k možnostem koupě měla obdržet přibližně třicítka firem, dříve se mluvilo o silném zájmu německé společnosti Carl Zeiss.

Přerovský gigant v oblasti výroby optických produktů pro spotřební, průmyslové i vojenské využití se podle webu HN.cz již několik měsíců zabývá možnostmi zapojení nového investora do společnosti. Zdroje listu uváděly, že o ovládnutí Meopty usilovala německá firma Carl Zeiss, ale kvůli protahování jednání se nakonec transakce pozastavila.

„Rozjel se nový proces. V něm byli osloveni strategičtí i finanční investoři a necelá třicítka z nich dostala takzvaný teaser, tedy prodejní prezentaci. Mezi nimi je nadále i Carl Zeiss, ovšem mezi zájemci o koupi Meopty se objevil nový vážný zájemce – americký investiční fond Carlyle Group,“ tvrdí Hospodářské noviny.

Poradenská společnost Deloitte, která má transakci zajišťovat, a také samotná Meopta probíhající jednání nechávají bez komentáře. „Společnost Meopta – optika patří mezi přední světové výrobce optických systémů. Dodává a vyvíjí pro největší technologické společnosti na světě. Zájem ze strany investorů o naši společnost je dlouhodobý. Stejně tak se i společnost Meopta dívá po vhodných investičních příležitostech. Nic konkrétního, ani dalšího nebudeme v tento okamžik komentovat,“ sdělila před časem generální ředitelka Alena Moore.

Okolo přerovského strojaře krouží pět zájemců. Petici proti prodeji už podepsalo devět stovek lidí

Pět zájemců krouží okolo lukrativních pozemků a bývalého hotelového domu Strojař v Přerově. Zpustlou budovu nyní využívají k výcviku policisté, plán města na prodej chce překazit opozice. Petici za vypsání referenda již podepsalo přes devět...

V roce 2021 zaměstnávala přerovská Meopta průměrně 1752 lidí. Ačkoliv firma původně plánovala rozsáhlý rozvoj a investice, kvůli globálním vlivům se rozhodla pro snížení počtu zaměstnanců, Úřad práce evidoval oznámení o výpovědi až pro dvě stovky pracovníků. Přesto by měla být obsáhlá technologická skupina zaměřená nejen na výrobu optiky, ale například také na polovodičový průmysl či zdravotnickou techniku, žádaným objektem investorů.

Za rok 2021 Meopta-optika vykázala rekordní čistý zisk 806,4 milionu korun. Profit Meopty se za toto období meziročně zvýšil téměř osminásobně. Společnost hlavně díky vyšší poptávce po optoelektronice určené pro polovodičový průmysl a dentální medicínu v roce 2021 vykázala tržby 3,675 miliardy korun, které meziročně vzrostly o miliardu korun a byly také nejvyšší v její historii. Zhruba 90 procent produkce tehdy Meopta-optika exportovala do více než 70 zemí. Hodnota podniku by se mohla podle zdrojů Hospodářských novin pohybovat okolo 17 až 22 miliard korun, k domluvě na transakci by údajně mohlo dojít ještě v první polovině letošního roku.

 „Jedná se o natolik zajímavou firmu, že významný zájem projeví jak strategičtí, tak finanční investoři. Pro první skupinu bude zajímavé koupit know-how s přístupem k zákazníkům, kterými firma disponuje. Pro druhou se otevře prostor pro konsolidaci firem v oboru optiky a polovodičů. Očekávám, že zájem projeví velká jména jako Carlyle, CVC či Black Rock,“ řekl pro HN.cz Marek Rehberger, generální ředitel Patria Corporate Finance.

Hlavním akcionářem společnosti Meopta-optika byl dlouhá léta Čechoameričan Paul Rausnitz. V roce 2018 ve věku 90 let zemřel. Přerovskou firmu od té doby vlastní synovec předchozího majitele Gerald Rausnitz a jeho syn David Rausnitz.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Meopta - optika

Štítky Podnikání, ekonomika, firma, Meopta, Meopta Přerov, prodej Meopta, zisk, průmysl, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miliardová transakce pokračuje. O koupi Meopty mají jednat další zájemci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.