Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jeseníky truchlí. Náhle odešla jedna z jejich nejvýznamnějších tváří, horal tělem i duší Oldřich Pilc

Jeseníky dnes osiřely. Odešla jedna z nejvýznamnějších tváří hor, sportovec a trenér Oldřich Fíra Pilc. Svůj život zasvětli rozvoji Jeseníků, staral se o údržbu běžkařských tras. S horalem tělem i duší sdílely na chatě Sabinka radost a jeho neutuchající energii zástupy lidí. Zemřel ve věku 72 let.

Smutná zpráva o úmrtí Oldřicha Pilce se dnes ráno začala šířit po zasněžených svazích a údolích nejvyšších moravskoslezských hor.

"Byl to člověk, který celý svůj život zasvětil Jeseníkům, běžkař, trenér, orientační běžec a jeden z udržovatelů běžeckých tras okolo Pradědu. Velmi se zasloužil o turistický rozvoj celých hor," připomněl například ředitel Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Tomáš Rak.

V minulosti Oldřich Pilc překonal vážnou nemoc, ale opět začal sportovat, chodil na běžky, jezdil na závody a trénoval běžecké reprezentace různých i exotických zemí. "Proto je zpráva o jeho úmrtí náhlá a překvapivá. Byl totiž stále neskutečně akční a přivážel nejrůznější nápady. Bez něho si téměř nedovedeme představit fungování projektu běžeckých tras. Je to velmi smutná zpráva, zvlášť pro Jeseníky, protože jim zasvětil celý život," neskrýval zármutek Rak.

Velmi smutný byl například také náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller

"Oldu jsem znal skoro čtyřicet let. Byl to člověk, který celý život fungoval na horách, znám ho ze Švýcárny, které šéfoval, pak vybudoval Sabinku. Věnoval se reprezentačnímu závodnímu lyžování v orientačním běhu, nahoru za ním jezdily spousty lidí. Je to člověk, který horám zasvětil celý svůj život. Bude tady velmi chybět," řekl Kaller. 

První kondolence se dnes dopoledne začaly objevovat také na sociálních sítích. "Oldo Fíro kamaráde, slibujeme, že budeme pokračovat v tom, co jsme společně začali a nestihli. Měj se tam nahoře fajn a ukaž jim tam, o čem je sport, vůle a odhodlání něco dokázat. Bude nám tvůj nezapomenutelný humor chybět. Měli jsme tě rádi, nikdy nezapomeneme," stojí například na profilu chaty Sabinka.

"Nemůžu tomu uvěřit  bude mi chybět Váš humor, Váš smích, Vaše přítomnost. Upřímnou soustrast rodině a všem, co Vás měli rádi," vzkázala také Dagmar Furmanová.  

K Ovčárně už se dá pomalu vyjet po celý den. Cesta na Praděd prošla klíčovou opravou

Po čtyřech měsících prací se blíží k dokončení nutná oprava silniční spojnice na Praděd, nejvyšší horu Moravy a Slezska. Trasa k jednomu z nejvyhledávanějších turistických cílů v regionu procházela rekonstrukcí, která vylepšila stav povrchu cesty...

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Chata Sabinka

Štítky úmrtí, šok, Oldřich Pilc, Fíra, horal, sportovec, chatař, běžkař, smutek, překvapení, Jeseníky, Tomáš Rak, Praděd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseníky truchlí. Náhle odešla jedna z jejich nejvýznamnějších tváří, horal tělem i duší Oldřich Pilc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.