Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Aleš Valenta ze Šumperska dnes slaví padesátiny. Díky olympijskému zlatu získal sportovní nesmrtelnost

Legenda akrobatického lyžování, Aleš Valenta ze Šumperka, dnes slaví padesátiny. Na olympijských hrách v Salt Lake City vytáhl trojné salto s pěti vruty a byla z toho zlatá medaile. Valenta se přes noc stal celebritou.

"Nedělám ten sport proto, abych vyhrával, zkrátka tohle mě u skákání nedrží. Takže olympiáda v Salt Lake City nebyla nějaká meta. Pro mě je meta každý závod, hlavně abych dobře zaskákal a měl z toho dobrý pocit," svěřil se Aleš Valenta, vítěz tří závodů Světového poháru v jednom rozhovoru. "Chtěl jsem ten sport prostě posunout výš, to pro mě byly ty největší úspěchy a nezapomenutelné momenty," upřesnil. 

Na prahu padesátin, které oslaví dnes, se kromě svého Acrobat Parku ve Štítech na Šumpersku věnuje rovněž moderování. Pracuje také jako marketingový ředitel firmy, jež se věnuje molekulárnímu vodíku.

Po prvním kole olympijského závodu v roce 2002 byl tehdy devětadvacetiletý Valenta až pátý, ale poté šokoval lyžařský svět obtížným skokem, který nikdo jiný neuměl. Díky vysokému bodovému zisku a chybám soupeřů v čele s favorizovaným Američanem Erikem Bergoustem se nakonec posunul až na nejvyšší stupínek.

"První myšlenka? Stejná jako vždycky: Co jsem mohl udělat lépe?" svěřil se Valenta bezprostředně po svém triumfu. "Tušil jsem, že to bude stačit na medaili, ale na zlato jsem nepomýšlel. Nenapadlo mě, že Bergoust skok pokazí," dodal průkopník disciplíny v Česku.

Olympijské zlato vyneslo "Aldovi" velkou popularitu, kterou vítěz anket Sportovec roku i Král bílé stopy za rok 2002 dokázal zužitkovat jak po sportovní, tak díky účinkování v několika reklamách i po ekonomické stránce. V červnu téhož roku otevřel vyznavač kréda "nač bych chodil vyšlapanou cestou, když si ji můžu vyšlapat sám" ve Štítech nový skokanský areál.

I Jeseníky mají mrazivou výstavu. Kopřivnou zdobí ledové sochy zvířat

Už třetí přehlídku ledových soch připravili řezbáři a sochaři pro lyžařský areál v Kopřivné. I tentokrát je hlavním motivem fauna, návštěvníci si tak mohou prohlédnout z ledu a sněhu vyrobeného velblouda, medvěda či pandu. Nechybí ani zvířata z...

Jeho další výsledky na velkých akcích už tak slavné nebyly, nejlepším výsledkem svěřence trenéra Pavla Landy na mistrovství světa zůstalo páté místo z roku 1999. Obhajoba zlaté medaile na OH 2006 v Turíně se dlouholetému závodníkovi Dukly Liberec vůbec nepovedla, následující rok kvůli vleklým zdravotním potížím ukončil kariéru. Vzápětí na sebe upozornil vítězstvím v taneční soutěži StarDance.

Po gymnastické a atletické průpravě se patnáctiletý Valenta nechal kamarádem zlákat k progresivnímu akrobatickému lyžování. Původně se věnoval kombinaci, v roce 1992 se začal specializovat na skoky. O rok později si odbyl premiéru v SP, na stupně vítězů poprvé pronikl v září 1999. To už se mohl pochlubit dvěma umístěními v elitní desítce na MS a především čtvrtou příčkou na olympiádě v Naganu 1998.

"Když jsem poprvé stál nahoře na můstku, měl jsem strach, že se zabiju. Ale jakmile jsem skočil a přežil, poznal jsem, že je to super sport," prohlásil kdysi otec Amélie a Denise, které má s manželkou a moderátorkou Elen. Kvůli časové vytíženosti nejspíš nepojede na příští olympiádu v Itálii. "Mám tolik práce, že nevím, jak bych to mohl zvládnout, byť si umím představit hned několik možností, jak se her účastnit. Třeba jako rozhodčí, nebo v nějaké pozici v rámci práce pro český olympijský tým," řekl Valenta.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olympijskytym.cz

Štítky lyžování, akrobatické, olympijské hry, zlatá medaile, Aleš Valenta, okres Šumperk, Salt Lake City, Šumperk, sport, Dukla Liberec, Pavel Landa, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aleš Valenta ze Šumperska dnes slaví padesátiny. Díky olympijskému zlatu získal sportovní nesmrtelnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.