Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Olomouckém kraji žije přes dva tisíce narkomanů, kteří berou tvrdé drogy

V Olomouckém kraji je více než dva tisíce lidí, kteří berou tvrdé drogy. Omamné a psychotropní látky jsou problémem hlavně v sociálně vyloučených lokalitách, Olomoucký kraj zároveň dlouhodobě zaujímá přední místo v počtu léčených konzumentů alkoholu.

Nelichotivá statistika vyplývá ze Strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním v Olomouckém kraji v letech 2023 až 2026. Materiál v závěru února projedná krajské zastupitelstvo.

V roce 2020 bylo v Olomouckém kraji zhruba 2200 problémových uživatelů tvrdých drog, přičemž 95 procent z nich tvořili lidé závislí na pervitinu. Služby a zařízení pro uživatele drog nevedou záznamy o příslušnosti klienta či pacienta k etnické menšině, přesto lze podle autorů strategie v řadách drogově závislých najít jistá specifika. "Zejména zneužívání opiátů mezi olašskými Romy na Prostějovsku," uvedli.

V Olomouckém kraji je podle odborníků také mnoho sociálně vyloučených lokalit s početnou skupinou uživatelů drog. "V některých probíhají i terénní programy pro uživatele drog jako například v Přerově, Kojetíně a na Jesenicku. Mezi běžnou romskou populací je užíván pervitin," stojí v analýze. Počet infekčních onemocnění v souvislosti s užíváním drog v Olomouckém kraji byl loni nízký.

VIDEO: Soud uzavřel kauzu drogového gangu ze Šumperska. Recidivista dostal dvanáct let

Dvanáctiletý trest odnětí svobody vyměřil ve čtvrtek olomoucký krajský soud pro Karla Směšného za výrobu a distribuci drog na Šumpersku. Jde o nejvyšší sankci pro člena organizované osmičlenné skupiny, kterou kriminalisté a celníci rozkryli v...

V roce 2018 bylo v kraji evidováno 13 815 žadatelů o léčbu závislostí, přičemž 55,5 procenta z nich tvořili konzumenti alkoholu. V počtu léčených alkoholiků kraji dlouhodobě patří přední místo v Česku. Následovali uživatelé pervitinu (18,8 procenta), tabáku (10,7 procenta) a kanabioidů (7,5 procenta). Při srovnání počtu žadatelů z řad uživatelů nelegálních návykových látek na 100 rizikových uživatelů drog je Olomoucký kraj s hodnotou 19,7 mírně nadprůměrný. V celém Česku připadá na 100 rizikových uživatel drog v průměru skoro 16 žadatelů o léčbu závislosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixnio.com

Štítky drogy, narkoman, pervitin, počet, sociální, správa, Olomoucký kraj, metamfetamin, Česko, okres Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji žije přes dva tisíce narkomanů, kteří berou tvrdé drogy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.