Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kácení v rezervaci Žebračka budí rozruch. Stromy mají poškozené kořeny, vysvětluje radnice

Velký rozruch vzbudilo kácení v přírodní rezervaci Žebračka v Přerově. Na první pohled totiž kmeny zdejších mohutných stromů nejsou nemocné, radnice však vysvětluje, že mají nenávratně poškozené kořeny. Od včerejška se kácí například také v lesoparku Hloučela v Prostějově.

Kácení v národní přírodní rezervaci Žebračka v Přerově vzbudilo kritiku na sociálních sítích. "Tak plundrují Žebračku. Vidíte, že by ty stromy byly nemocné," ptala se například Marcela Krásná. Další diskutující se divili tomu, proč někdo povolil tak rozsáhlé kácení, když jde o chráněnou oblast. "Příroda nám to vrátí," je přesvědčen třeba Jiří Koláček.  

Náměstek primátora Přerova Miloslav Dohnal (ODS) vysvětlil, že kořenový systém pokácených a na první pohled zdravých stromů je nenávratně poškozený. "Vše probíhá pod dohledem Agentury ochrany přírody a krajiny. Odstraňují se pouze stromy podél stezek a komunikací, které je ohrožují. Ostatní plocha je bezzásahová. Kvůli čerpání dotace jsme i pod dohledem ministerstva životního prostředí," uvedl náměstek. Podle něho jde o bezpečnost návštěvníků rezervace. 

V Žebračce se přitom nekácí poprvé. V prosinci před dvěma lety padlo dvacet topolů kanadských na kraji rezervace, které byly na hranici životnosti. Stromy zůstaly ležet v lese. Předtím šly k zemi stovky jasanů napadených voskovičkou jasanovou. Houba se rozšířila po celém lese, město i tentokrát kácelo stromy pouze u cest. I tehdy vzbudil zásah mezi Přerovany velkou nevoli a kritiku, ozdravení lesa však doporučila Agenturu ochrany přírody České republiky.

FOTOGALERIE: Vznešené topoly, které roky střežily prostějovský hřbitov, padly. Byly ve špatném stavu

Majestátné topoly, které dlouhá léta střežily prostějovský hřbitov, musely kvůli bezpečnosti padnout. Kmeny některých z nich ovšem vypadaly zdravě. Prostějovská radnice vysvětlila, že topoly byly ve špatném stavu, měly infekci kmenů nebo úplně...

Včera začalo kácení stromů například také v lesoparku Hloučela v Prostějově. "S ohledem na příznivé klimatické podmínky bude správce zeleně kácet dřeviny v lesoparku Hloučela podle rozhodnutí odboru životního prostředí. Jedná se o stromy suché, usychající nebo o stromy s výrazně zhoršeným zdravotním stavem a minimální perspektivou existence. K jejich kácení bylo přistoupeno zejména z důvodu zajištění bezpečnosti ve velmi frekventované lokalitě, hojně navštěvované obyvateli města," vysvětlil náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Před několika dny nechalo město vykácet také několik velkolepých topolů, které dlouhá léta střežily prostějovský hřbitov. Radnice vysvětlila, že stromy byly ve špatném stavu, měly infekci, suché vrcholy nebo poškozené kořeny.

Ohodnoť článek

Foto FB Marcela Krásná

Štítky strom, kácení, kritika, rozruch, diskuse, kmen, Prostějov, Přerov, Hloučela, Žebračka, radnice, ODS, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kácení v rezervaci Žebračka budí rozruch. Stromy mají poškozené kořeny, vysvětluje radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.