Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Prostějov chce dát 3,5 miliony na stavbu tenisové haly. Bude i pro veřejnost, tvrdí radnice

, aktualizováno 17. února 2023, 10:41

Vedení města Prostějova chce dát tři a půl milionu korun na stavbu tenisové haly v areálu zdejšího Tenisového klubu spojeného s Miroslavem Černoškem. Opozice je přesvědčena, že takové peníze lze ve prospěch obyvatel města využít účelněji. Město oponuje, že hala bude sloužit i veřejnosti. Ostře proti jsou Piráti.

Radní města Prostějova na jednom ze svých posledních zasedání schválili dotaci ve výši 3,5 milionu korun pro Tenisový klub Prostějov, který několik posledních let ovládal sportovní boss Miroslav Černošek. Ředitelem spolku je jeho pravá ruka Petr Chytil.

Peníze budou sloužit na rekonstrukci, vybudování a úpravu betonového povrchu a výstavbu nové tenisové haly v areálu Tenisového klubu, dotaci musí schválit ještě městské zastupitelstvo. Opozice v zastupitelstvu to kritizuje. 

"Já můžu říct snad jen to, že peníze lze pro občany města využít účelněji. Zatímco v okrajových částech se bude zhasínat veřejné osvětlení a budeme klopýtat po rozbitých chodnících, tak na druhé straně se rozdává kámošům. Kolik pozemků se například mohlo vykoupit za tuto částku pro jižní zelený pás? Na letošní rok je v rozpočtu schválen jen jeden milion korun. A nyní dáme zcela mimo rozpočet 3,5 milionu na soukromý sportovní byznys," zlobí se například opoziční zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Prostějovský sportovní boss Miroslav Černošek dostal od prezidenta medaili za zásluhy

Mezi lidmi oceněnými prezidentem Milošem Zemanem je i prostějovský sportovní manažer Miroslav Černošek. U příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu udělil prezident 29 vyznamenání. Slavnostní ceremoniál je...

Piráti jsou ostře proti
"V seznamu investic je 330 položek pod čarou. Jedná se o opravy silnic a chodníků, rekonstrukce dětských hřišť, opravu veřejného osvětlení nebo investice do městského majetku. Drtivá většina podnětů jsou věci, které je potřeba udělat a které budou ku prospěchu obyvatelů Prostějova," uvedl pirátský zastupitel Jan Mochťák
Přednost před zájmy občanů podle něho dostala soukromá společnost, která chce renovovat sportoviště a postavit halu. Na projekt vydá ze svého pouze 500 tisíc korun, zbytek peněz je Prostějova a státu. 
"Za Piráty jsme jednoznačně proti takovému nakládání s veřejnými penězi. Místo toho bychom mohli přispět 1500 korun na volnočasové aktivity více než 2300 dětem nebo rekonstruovat až 10 městských nemovitostí, které nejsou obydlené. Místo toho chce město cpát peníze do soukromé společnosti," dodal pirátský člen finančního výboru Ondřej Moskal.

Primátor Prostějova František Jura (ANO) tvrdí, že projekt tenisové haly za zhruba 14 milionů korun je prospěšný. Podle něho se na něm budou podílet stát prostřednictvím Národní sportovní agentury, kraj, město i samotný klub. 

"Má tam být sportovní hala, část na pozemku města. Projekt je ve veřejném zájmu, protože tam budou sportovat nejen profesionálové, ale také mládež, a budou tam i hodiny pro veřejnost. Díky dobrým podmínkám má zdejší tenis úspěchy, uměl například vyprodukovat čtyři hráče ve věku od 16 do 20 z Prostějova, kteří jsou ve světové stovce," argumentuje primátor. 

Sportovní infrastrukturu město podle něho spolufinancuje i v dalších sportech, jako jsou například fotbal, hokej, cyklistika nebo lukostřelba. 

Dotaci pro tenis hodlá ovšem pečlivě posoudit další opoziční zastupitel Aleš Matyášek (Na rovinu!). "Jestli si dobře pamatuji, tak v průběhu mého působení v městském zastupitelstvu dostal tenisový klub už dvakrát peníze na výstavbu hal. Budeme se proto zajímat, k čemu bude hala sloužit, jakým procesem se k dotacím dostává a jak bude sloužit veřejnosti," prohlásil Matyášek. 

Stanovisko Tenisového klubu ani Miroslava Černoška není k dispozici. Mluvčí Tomáš Cibulec si vyžádal otázky emailem, ale neodpověděl na ně.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB TK Agrofert Prostějov

Štítky dotace, hala, kritika, tenis, Prostějov, peníze, Miroslav Černošek, radnice, ANO 2011, Národní sportovní agentura, Tomáš Cibulec, František Jura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov chce dát 3,5 miliony na stavbu tenisové haly. Bude i pro veřejnost, tvrdí radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.