Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Olomoucká zoo se dnes rozloučila se šestatřicetiletou hrošicí Blankou. Odešla pomocí eutanázie

Olomoucká zoo se dnes rozloučila s šestatřicetiletou samicí hrošíka liberijského Blankou, která se v posledních letech léčila na artrózu. S přihlédnutím k vysokému stáří, velkým bolestem a nepohyblivosti ošetřovatelé dnes dopoledne provedli eutanázii.

"Blanka patřila ke koloritu olomoucké zahrady. O mnoho let přežila i svého partnera, s nímž zplodila sedm mláďat. Za svůj dlouhý život jich úspěšně odchovala šest. Její potíže už nebyly slučitelné s tím, aby vedla radostný život. V posledních dnech se jí i krmení muselo podávat přímo k ní, jelikož pohyb se pro ni stal téměř nemožný. Prodlužovat dobu umírání jsme nechtěli, proto jsme volili legitimní a humánní cestu eutanázie," vysvětlila zooložka Jitka Vokurková.

Blanka byla posledním hrošíkem liberijským, který žil v olomoucké zoo. Chov těchto zvířat nyní bude přerušený. Pavilon čeká s největší pravděpodobností demolice, protože již neodpovídá standardům moderních zoologických zařízení. 

"Jelikož samice pavilon s venkovním výběhem považovala za svůj domov, byl v jejím vysokém věku přesun nežádoucí. O samici projevilo zájem Národní muzeum v Praze, kde se stane jeho exponátem," dodal ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Kdo je největší gurmán v zoo? Drápkaté opičky hodují na ovoci, pampeliškách i cvrčcích

Při tradičním statistickém ohlédnutí za uplynulým rokem se v Zoo Olomouc zaměřili i na náklady vynaložené na krmení zvířat. Těch chová zahrada na Svatém Kopečku přes 380 druhů a celkem jde o takřka 1600 jedinců. Za rok zvířecí obyvatelé areálu...

Olomoucká zoo chovala hrošíky od roku 1987, kdy přišla právě Blanka. Hrošík liberijský se v zoo chová velmi vzácně a také jeho přežití ve volné přírodě je vážně ohroženo kvůli kácení tropických deštných pralesů. Nebezpečí hrozí i od lovců, kteří zvířata pronásledují kvůli masu.

"Existenci hrošíka se podařilo vědeckému světu prokázat až v 19. století. Žije skrytě, v nepřístupných oblastech pralesů v okolí vody, nikoliv ve vodě jako hroch. Na rozdíl od něj vlézá do vody jenom z důvodu, aby se v ní vykoupal či spíše se zbavil nepříjemných parazitů," podotkla v tiskové zprávě mluvčí zoo Iveta Gronská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky hrošík liberijský, úmrtí, samice, Blanka, stáří, zdraví, komplikace, eutanázie, zoo, Olomouc, Národní muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo se dnes rozloučila s šestatřicetiletou hrošicí Blankou. Odešla pomocí eutanázie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.