Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Hanácké muzeum v Příkazech v sobotu ožije masopustním veselím

Masopustním veselím ožije v sobotu Hanácké muzeum v přírodě v Příkazech na Olomoucku. Tradiční Ostatkê na Hané nabídnou průvod, soutěže o nejkrásnější masku nebo maškaru, dílničku pro děti a na prodej budou i zabijačkové speciality, které k masopustu neodmyslitelně patří.

TIP NA VÝLET: Macocha není jen propast, ale i zřícenina hradu, Čertova brána nebo místo, kde se zřítil povoz

Dnes nás čeká asi čtrnáctikilometrový výlet v okolí propasti Macocha, která je největší propastí v České republice a ve střední Evropě. Celá oblast nemusí znamenat pouze prohlídku propasti a jeskyní, ale nabízí i řadu zajímavých míst v okolí.

Masopust v Příkazech na Olomoucku začne v sobotu 11. února v 10 hodin dopoledne. O hodinu a půl později se na obchůzku vydá průvod, první zastávkou bude předání hanáckého práva u příkazského starosty Jaroslava Sívka

"Při masopustní obchůzce se pak zastavíme na čtyřech až pěti dalších místech v obci. Chceme v naší vesnici podpořit a společně s našimi návštěvníky oživit dřívější tradici, která už postupně vymizela," sdělil vedoucí Hanáckého muzeum v přírodě Petr Vodešil.

Kromě obchůzky program nabídne soutěže o nejkrásnější masku nebo maškaru, dílničku pro děti a na prodej budou zabijačkové speciality. "V naší kuchyni hanáckého Kameníčkova gruntu budeme smažit boží milosti, které návštěvníci budou moci ještě čerstvé ochutnat. Závěr pak bude patřit tradičnímu obřadu, kterým je pochovávání basy," zve všechny zájemce Vodešil.

Hanácké muzeum bude v sobotu otevřené od 10 do 16 hodin, hrát bude Nákelanka a masky mají vstup do areálu zdarma. 

Hanácké muzeum v přírodě 
Muzeum je jedinečným dokladem hliněného lidového stavitelství z oblasti Hané. Muzeum se skládá ze tří špaletových stodol z první poloviny 19. století a jedné stodoly z roku 1987, na které navazuje zahrada s ovocnými stromy a kompletní hanácký statek s obytnou a hospodářskou částí z roku 1876. Na jaře 2022 byla otevřena ranně novověká roubená stodola ze Skaličky na Hranicku. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanácké muzeum v přírodě

Štítky tip na víkend, muzeum, maska, masopust, Olomoucký kraj, Haná, stodola, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Hanácké muzeum v Příkazech v sobotu ožije masopustním veselím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.