Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na obranu proti ruské agresi se na Libavé cvičí dvě desítky žen z Ukrajiny. Budou i u bojových jednotek

, aktualizováno 10. února 2023, 22:35

Mezi ukrajinskými vojáky, které ve výcvikovém prostoru na Libavé u Olomouce česká armáda cvičí na obranu proti ruské agresi, jsou v současné době také více než dvě desítky žen z Ukrajiny. Nejde jen o zdravotnice, budou sloužit i u bojových jednotek.

Na Libavé v současné době navzdory mrazu cvičí další stovky ukrajinských vojáků. Podobně jako v minulé rotaci jde především o výcvik střelby z ručních zbraní, pohybu po bojišti nebo minometnou palbu. 

Mezi vojáky je tentokrát také více než dvě desítky žen. "Nejsou to zdaleka jenom zdravotnice, ale slouží i u bojových jednotek. Jsou součástí mechanizovaného praporu a výcvik zvládají skvěle. Mají můj obrovský obdiv, protože je to tvrdá práce i pro chlapy, natož pak pro ženy," obdivovala jejich odhodlání ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která dnes Libavou navštívila.

"Skamarádili jsme se," řekla o českých instruktorech jedna z ukrajinských žen Nikola. "Přebíráme zkušenosti. Jsme vděční za to, co pro nás děláte."

Nyní jde o druhou rotaci z celkových pěti, které umožňuje schválený mandát. V každé rotaci může cvičit až osm set vojáků ukrajinské armády. Na výcviku jedné rotace se podílí necelé tři stovky českých vojáků.

Výcvik je zaměřen na pozemní síly, jde o ostré střelby, taktickou přípravu, plánování útoku, obrany nebo přesunů bojových jednotek. Menší část ukrajinských vojáků se zaměřuje na zdravotnický výcvik, který zahrnuje například ošetření většího množství zraněných po dělostřeleckém útoku. Důležitý je také specializovaný výcvik ženijního a chemického vojska.

Na Libavé dnes skončilo první kolo výcviku ukrajinských vojáků. Vrací se do války proti ruskému agresorovi

Z Libavé na Olomoucku dnes odjela první skupina ukrajinských vojáků, která zde byla na výcviku u české armády. V pěti čtyřtýdenních turnusech se ve vojenském výcvikovém prostoru bude cvičit až čtyři tisíce ukrajinských vojáků. Výcvik se týká...

Ukrajinské vojáky dnes ministryně obrany na Libavé navštívila společně s náčelníkem generálního štábu generálmajorem Karlem Řehkou a poslanci a senátory. 

Pro českou armádu má výcvik velký přínos. "Výrazně se tak zdokonaluje i česká armáda. Od ukrajinských vojáků, kteří na Libavé cvičí, čerpáme nejen jejich neskutečnou motivaci a nasazení v boji i při výcviku, ale také obrovské množství zkušeností ze skutečného válečného konfliktu s Ruskem, což je nesmírně cenné," potvrdil náčelník generálního štábu Řehka.

Podpora Ukrajiny v dodávkách techniky a materiálu bude podle ministryně obrany pokračovat. "Děkuji vám, že na Ukrajině bojujete i za nás. Nadále budeme poskytovat také výcvik ve všech dovednostech, o které je ze strany ukrajinské armády zájem," ubezpečila Černochová v tiskové zprávě. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Armáda ČR

Štítky Libavá, Ukrajina, výcvik, ženy, boj, zdravotnice, Armáda České republiky, Olomouc, Jana Černochová, ministr obrany, ODS, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obranu proti ruské agresi se na Libavé cvičí dvě desítky žen z Ukrajiny. Budou i u bojových jednotek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.