Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Hasiči kontrolovali dodržování požárních předpisů. Odhalili nedostatky u únikových cest

Hasiči provedli v minulém roce 520 kontrol dodržování požárních předpisů. Zaměřovali se především na nákupní centra a markety. Nejčastěji se nedostatky týkaly neprůchodnosti únikových cest a v sedmi případech museli požárníci udělit pokutu.

„Celkově naši příslušníci uskutečnili loni v kraji 520 komplexních a tematických kontrol dodržování předpisů o požární ochraně u právnických osob, fyzických podnikajících osob a obcí. Zjistili jsme celkem 980 nedostatků,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí hasičů Lucie Balážová. Odstranění těchto nedostatků poté hasiči kontrolovali při následných tematických kontrolách.

Mezi nejčastější pochybení patřila špatná průchodnost únikových cest. Ve většině případů byly tyto cesty zataraseny paletami se zbožím a v případě požáru by tak byla evakuace značně ztížena. 

V arboretu v Pasece hořela pokladna a fotovoltaická elektrárna na střeše. Zasahovaly čtyři jednotky hasičů

V arboretu v Pasece na Olomoucku hasiči dnes brzy ráno likvidovali požár pokladny s menší prodejnou a s fotovoltaickou elektrárnou na střeše. Uvnitř navíc byly tlakové lahve, které se hasičům podařilo vynést. Proč začalo hořet, zkoumají...

Na základě statistik požárů z předchozích let probíhaly také tematické kontroly bytových domů, zejména výškových budov nad deset podlaží. Při těch hasiči kontrolovali, zda majitelé udržují průchodné komunikační prostory na únikových cestách a jestli jsou v okolí domů volné plochy pro požární techniku. 

Mezi nejčatější zjištěné nedostatky patřilo neoznačení hlavních uzávěrů plynu, vody a vypínače energie, špatná průchodnost únikových cest či nepředložení revize elektroinstalace, plynu a  bleskosvodu. "Pro letošní rok máme v plánu v Olomouckém kraji uskutečnit opět přes 500 komplexních a tematických kontrol," doplnila Balážová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky hasiči, kontrola, pokuta, únikové cesty, předpisy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči kontrolovali dodržování požárních předpisů. Odhalili nedostatky u únikových cest  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.