Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Památkáři nepovolili v Přerově zastávku se zelení. Přes přístřešek by nebylo vidět na historizující budovy

Jedním z vítězných projektů pilotního ročníku participativního rozpočtu v Přerově je vybudování takzvané zelené zastávky na ulici Palackého nedaleko centra města. Ukázalo se však, že v této lokalitě má vznik přístřešku pokrytého rostlinami hned několik překážek. Záměru brání vyjádření památkářů i záruční lhůta na konstrukci zastřešení.


Jedna z možných podob zelené zastávky MHD. Zdroj: Chci v Přerově

Ze třiadvaceti občanských návrhů participativního rozpočtu si Přerované loni vybrali také zelené autobusové zastávky, náklady by se měly pohybovat okolo  450 tisíc korun. „Předkladatel navrhoval, aby jako první byla na řadě zastávka v Palackého ulici - ve směru na Velkou Dlážku, kde by mohla být konstrukce s květináči, které by byly osázeny popínavými a okrasnými rostlinami,“ připomněl v tiskové zprávě primátor města Petr Vrána (ANO).

„Úředníci požadavek prověřili a zjistili, že zelenou zastávku v této lokalitě realizovat nelze, proto radní rozhodli udělat ji v ulici Svisle,“ řekla k záměru mluvčí Přerova Lenka Chalupová.

Zastávka v Palackého ulici se nachází v ochranném pásmu městské památkové zóny. „Národní památkový ústav by nám umožnil v tomto místě realizovat pouze přístřešek se zelenou střechou. Popínavé rostliny nebo květináče by tu nebylo možné umístit, a to z důvodu zachování průhledu na historizující budovy za přístřeškem,“ vysvětlil jednu z komplikací přeměny přístřešku náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS).

Zelená zastávka vznikne v ulici Svisle

Zastřešení zastávky na ulici Palackého je navíc zánovní a až do roku 2024 se na něj vztahuje záruční doba, do té doby není tudíž vhodné do konstrukce jakkoliv zasahovat. „Proto jsme vytipovali nové místo a rozhodli se, že zelená zastávka bude na zastávce MHD v ulici Svisle, kde v současné době přístřešek úplně chybí. Popínavá zeleň má být vedena v blízkosti záhonu, což bude výhodou,“ řekl náměstek Dohnal. A přidal i další argument, proč se radní rozhodli pro ulici Svisle nedaleko obchodního centra Galerie Přerov: „Místo je vhodné i proto, že je tu malé množství technických sítí.“

Kanál, vysokorychlostní trať a silniční obchvat. Hranicím uleví konec projektu Dunaj-Odra-Labe

Celou řadu obcí ovlivňoval přes deset let záměr vybudování kanálu Dunaj – Odra – Labe. Jedním z měst na takzvané oderské větvi jsou Hranice. Nová vodní cesta měla u sídla v přerovském okrese procházet v úzkém prostoru, do kterého se plánuje také...

Zelené zastávky mají podle předkladatele návrhu, krajského zastupitele za Piráty Jaromíra Horkého, zvýšit atraktivitu těchto míst a vylepšit mikroklima. S realizací záměru na jiném místě Horký souhlasí. „Je to rozhodně škoda, alternativou byla zastávka u kina, kde by se však kvůli elektrickému vedení stavba nevešla do rozpočtu, proto jsme nakonec zvolili tuto alternativu. Věřím však, že pokud se zelená zastávka osvědčí, tak bude mít vedení města odvahu je rozšiřovat i po celém městě,“ komentoval iniciátor myšlenky na vylepšení přerovské městské hromadné dopravy a vzhledu ulic.

„Kromě zelených zastávek se vloni Přerované rozhodli, že v rámci participativního rozpočtu chtějí mobilní kino za 350 tisíc, na jehož pořízení se už pracuje či koše na psí exkrementy za 90 tisíc, které jsou už rozmístěny,“ připomněla mluvčí města s tím, že dalším vybraným záměrem byla rozhledna na Čekyňáku za 500 tisíc korun, která je prozatím v řešení. Jde totiž o rozsáhlejší projekt, který si vyžádá větší investici.

Ohodnoť článek

Foto Město Přerov, Chci v Přerově

Štítky Doprava, zastávka, autobusová zastávka, památkáři, participativní rozpočet, Chci v Přerově, Přerov, zelená zastávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři nepovolili v Přerově zastávku se zelení. Přes přístřešek by nebylo vidět na historizující budovy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.