Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

VIDEO: Policie prověřuje postup strážníků v Lipníku nad Bečvou jako trestný čin. Do opilého muže kopali a stáli mu na hlavě

, aktualizováno 16. února 2023, 11:36

Policie začala vyšetřovat zákrok strážníků z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Do opilého muže ležícího na zádech jeden kopal a druhý mu stál na hlavě. Slyšet jsou vulgarismy. Videozáznam z minulého týdne se objevil na sociálních sítích. Vedení města incident odsoudilo, policie celou věc vyšetřuje pro zneužití pravomoci úřední osoby, za což hrozí až pět let vězení.

"Aktuálně prověřujeme zákrok strážníků městské policie v Lipníku nad Bečvou z minulého týdne. Zjišťujeme okolnosti celé události, probíhají úkony se svědky a na základě získaných podkladů budeme rozhodovat o dalším postupu. Právní kvalifikace nebyla doposud stanovena," potvrdila mluvčí policie Miluše Zajícová.

Později mluvčí dodala, že policie celou věc začala vyšetřovat pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. "Zahájili jsme úkony trestního řízení. Podle trestního zákoníku hrozí v tomto případě trest odnětí svobody od jednoho roku až na pět let nebo zákaz činnosti," uvedla Zajícová.

Na případ upozornily novinky.cz, poznamenávají, že záznam zachycuje muže ležícího na zemi a nad ním dva strážníky. Co se odehrálo před tím, není jasné.

Muž je zřejmě opilý, ohání se rukama. Jeden ze strážníků mu šlape na hlavu, druhý ho kope. "Nezkoušej to na nás, vole, co si myslíš? Lež, vole, ani se nehni," je slyšet ze záznamu.

Šéf strážníků v Lipníku nad Bečvou Pavel Maloch přiznal, že se zákrok odehrál minulý týden, kdy byl na dovolené, proto se k informacím dostal až později. "Tento postup rozhodně není v Lipníku na denním pořádku a určitě nebyl správný. Budeme z toho vyvozovat důsledky," prohlásil. 

Muž podle něho zraněný nebyl, dvojice strážníků nyní není v hlídkové službě a nechodí ani do práce. Jde o dva strážníky ve věku přes padesát a do čtyřiceti let. U městské police jsou několik posledních let. Maloch prohlásil, že incidentu lituje.

Strážníci na poslední chvíli zachránili muže, který chtěl v Černovíře skočit pod vlak. Zastavili provoz

Olomoučtí strážníci a policisté na poslední chvíli zachránili muže, který chtěl v Černovíře skočit pod vlak. Hlídky utíkaly po kolejích a svítilnou zastavily blížící se soupravu. Opodál pak dostihli mladšího muže, který přiznal, že chtěl skončit...

Vedení Lipníku nad Bečvou zákrok strážníků ze soboty 11. února odsuodilo. "V odpoledních hodinách zasahovali strážníci na náměstí Osvobození. Způsob vedení zákroku městských nebyl správný a profesionální a byl také naprosto nepochopitelně provázen vulgárními výroky," uvedli ve společném prohlášení starosta Miloslav Přikryl, místostarosta Ondřej Vlček a vrchní strážník Maloch.

Až policie vyhodnotí právní kvalifikaci celého případu, vedení města bezprostředně vyvodí důsledky celé věci v pracovněprávní rovině.

"Takovéto chování důrazně odsuzujeme, neboť velmi poškozuje do této doby dobrou pověst naší městské policie. Jsme přesvědčeni, že se jednalo o osobní selhání," uvedli starosta, místostarosta a vrchní strážník.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Instagram/czech.policie

Štítky strážníci, kopání, zásah, opilec, vyšetřování, policie, Lipník nad Bečvou, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Policie prověřuje postup strážníků v Lipníku nad Bečvou jako trestný čin. Do opilého muže kopali a stáli mu na hlavě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.