Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Olomouc je podle booking.com mezi TOP 10 nejvíce trendy turistickými destinacemi světa

Podle jednoho z největších cestovatelských portálů booking.com patří město Olomouc do TOP 10 nejvíce trendy turistických destinací světa. Žebříček vznikl na základě dotazníkového šetření mezi více než 20 tisíci cestovateli a zohledňuje meziroční nárůst zájmu o konkrétní destinaci.

Město Olomouc se tak zařadilo mezi Brazilské São Paulo, italské Bolzano, mexické Querétaro nebo americké Santa Fe. Cestovatelům nabízí památky, kulturní dědictví, gastronomii i skvělou atmosféru. "Pokud se městu dostane tak vysokého hodnocení od světově známého rezervačního portálu, je to obrovská pocta. Věřím, že se jejich doporučení zúročí," radovala se ředitelka agentury Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu Djamila Bekhedda.

Booking turistům doporučuje, aby si prohlédli historické centrum, barokní div střední Evropy – sloup Nejsvětější Trojice a vynechat by neměli ani výhled z radniční věže. Atmosféru Olomouce portál popisuje jak v klidné denní atmosféře kaváren, tak v barvách pulsujícího nočního života studentského města, který lze zažít v rušných hospůdkách a minipivovarech. "Podstatné je, že cestovatelům doporučují se v Olomouci ubytovat a strávit tady delší čas. Prostě nezažít Olomouc jenom jako krátkou zastávku pro fotku s Trojicí," dodal náměstek primátora Olomouce pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti).

Jeseníky pokřtily novou čtyřkolku Miladu. Zaznamenaly nárůst návštěvnosti a dál rozvíjí cestovní ruch

Flotilu sněžných vozidel pro úpravu bílých stop v Jeseníkách rozšířila nová čtyřkolka. Ta mimo jiné umožní propojení tras, které nemohly udržovat rozměrnější rolby. Rozšiřující se rekreační kapacity mohou využít návštěvníci v horské oblasti...

V loňském roce se počet hostů v Olomouci v porovnání s předchozím covidovým rokem zvýšil o 71 procent a počet přenocování o 75 procent. Domácích turistů bylo o 42 a zahraničních o 173 procent více. Podle dat z Českého statistického ústavu přespalo loni v olomouckých hotelech a penzionech 193 434 hostů, kteří tak ve městě strávili přes 360 tisíc nocí.

"Návštěvnost českých turistů se ve srovnání s dobou před pandemií již vyrovnala, návštěvnost zahraničních turistů ještě ne. Situace se ale každé čtvrtletí zlepšuje," uvedla v tiskové zprávě vedoucí oddělení cestovního ruchu magistrátu Lucie Bartovská.

Kdo navštívil Olomouc
Nejvíce zahraničních návštěvníků do Olomouce přijelo ze Slovenska, dále z Polska a Německa. Na čtvrtém místě se objevili hosté z Rakouska, následují Ukrajinci, Italové, Američané, Maďaři a Španělé. Průměrná délka přenocování v porovnání s rokem 2021 vzrostla z 1,83 nocí na 1,87 nocí v roce 2022. Stále více času u nás tráví zejména Španělé, Francouzi a Italové.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky TOP 10, žebříček, boooking.com, destinace, Olomouc, cestovatel, cestovní ruch, Bolzano, Querétaro, Viktor Tichák, Česká pirátská strana, Německo, Polsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc je podle booking.com mezi TOP 10 nejvíce trendy turistickými destinacemi světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.