Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Referendum o stavbě nového sídla obecního úřadu v Huzové je neplatné

Jen přibližně čtvrtina oprávněných voličů přišla hlasovat v referendu v Huzové na Šternbersku, které se týkalo osudu výstavby budovy, do jejíž části se má přesunout obecní úřad. Hlasování je neplatné, bylo potřeba nejméně 35 procent hlasů.

Do volebních místností zamířilo jen 25,6 procenta z celkových 446 voličů. Pro platnost referenda bylo potřeba minimálně 35 procent hlasů. Obecní úřad by se měl přesunout do nově vybudovaného multifunkčního domu, který by měl být na náměstí na místě bývalé prádelny. Referendum vyvolal jeden z kritiků záměru.

„Referendum není platné, protože přišel malý počet voličů, nedosáhli jsme pětatřicetiprocentní potřebné hranice. Proč tomu tak bylo, těžko říci, zřejmě lidé, kteří se stavbou souhlasí, k referendu nepřišli,“ míní starostka Yvona Jirušová (Huzová lepší a vstřícnější).

Lidé hlasovali o tom, zda souhlasí s projekční přípravou a případnou výstavbou budovy obecního úřadu. Podle starostky Jirušové byla ale otázka nepřesně položená a neodpovídala skutečnému záměru obce. Ta chce totiž úřad přesunout do plánované stavby multifunkčního domu, který poskytne v první řadě zázemí pro pořádání společenských, kulturních a sportovních akcí. Samotný obecní úřad podle ní zabere jen zhruba desetinu z celkové podlahové plochy multifunkčního domu.

Jak se změní Morava u Hradiska? Studenti architektury navrhli úpravy řeky v Olomouci

Před vyhlášením urbanisticko-krajinářské soutěže se možnou budoucí podobou okolí řeky Moravy v oblasti Klášterního Hradiska a Černovíra zabývali studenti architektury. Výsledky jejich práce si veřejnost bude moct prohlédnout v budově olomouckého...

Objekt se má stavět na místě staré nedostavěné jídelny v centru obce. Obec chátrající nemovitost v roce 2020 koupila za půl milionu korun a rozhodla se jí zbourat. Demolice už začala a skončit má v březnu. Záměr postavit multifunkční dům už odsouhlasilo zastupitelstvo. Jeden ze zastupitelů byl ale proti a vyvolal referendum s tím, že si nepřeje, aby obec stavěla nový obecní úřad a získal poté od obyvatel i hlasy pro konání referenda.

Vizualizace multifunkčního domu v Huzové Zdroj: obec Huzová

Projekt si podle starostky vyžádá investici zhruba 55 milionů korun a obec bude žádat o dotaci z programu zaměřeného na regeneraci brownfieldů. Obecní úřad nyní sídlí v rekonstruované budově, která ale podle Jirušové nemá ideální prostorové členění. Budova sousedí s místní školou. Po přestěhování obecního úřadu do multifunkčního domu by ji škola mohla využívat například pro pořádání zájmové činnosti dětí.

Referendum se konalo v sobotu od 10:00 do 20:00 na obecním úřadě v Huzové a ve volební místnosti v místní části v Arnolticích, ve kterou se přeměnil malý salonek u místního obchodu. Obec odhadla náklady spojené s provedením referenda na 20 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Marek Talpa

Štítky Referendum, hlasování, volby, obecní úřad, Huzová, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum o stavbě nového sídla obecního úřadu v Huzové je neplatné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.