Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Bouzov zve návštěvníky na zimní trasu. O víkendu se otevře i hrad Helfštýn

Zimní prohlídkovou trasu nabídne turistům už od 1. března hrad Bouzov. Jedna z nejnavštěvovanějších památek kraje bude veřejnosti přístupná v každodenním režimu. Během březnových víkendů bude otevřený i hrad Helfštýn, o sobotách mohou lidé zavítat na prohlídky šternberského hradu. Další atraktivity v regionu zahájí svou sezonu od dubna.

Hrad Bouzov přivítá návštěvníky od 1. března. Pro zimní prohlídky se památka otevře ve všední dny od 11 do 13 hodin, o víkendech pak od 10 do 14 hodin. Od 1. dubna se poté návštěvní doba prodlouží a místo zimní trasy budou návštěvníkům nabídnuty klasické prohlídkové okruhy.

Olomouc je podle booking.com mezi TOP 10 nejvíce trendy turistickými destinacemi světa

Podle jednoho z největších cestovatelských portálů booking.com patří město Olomouc do TOP 10 nejvíce trendy turistických destinací světa. Žebříček vznikl na základě dotazníkového šetření mezi více než 20 tisíci cestovateli a zohledňuje meziroční...

Od března je hrad otevřen už několik let, podle kastelánky Zuzany Šulcové sem tento měsíc každoročně zamíří zhruba dva tisíce návštěvníků. „Bylo to hlavně na poptávku návštěvníků, kteří před zahájením sezony, která tradičně začíná v dubnu, chodili kolem hradu a prosili, aby mohli alespoň na nádvoří. Říkali jsme si, že je škoda nevyužít toho, že jsme na hradě, pracujeme a máme část hradu připravenou,“ vysvětluje kastelánka. Poté se správa hradu rozhodla otevřít hrad i během pondělků, které jsou přitom na jiných památkách běžně zavíracím dnem.

O víkendech se k Bouzovu přidá i hrad Helfštýn na Přerovsku, od 1. dubna bude mít poté památka otevřeno denně kromě pondělí. První akcí na hradě bude od 7. do 10. dubna program k velikonočním svátkům, během víkendu navíc doplněný o prodejní přehlídku tradičních řemesel.

Brány hradu Šternberk se v březnu otevřou o sobotách, návštěvníci si budou moci po celý měsíc vybrat ze dvou okruhů. „Zvolit mohou první základní okruh Šlechtické reprezentační prostory, kde budou prohlídky začínat v 10:00, 12:00 a 14:00. Nebo zamířit na druhý základní okruh Život na šlechtickém sídle, jehož prohlídky začínají v 11:00, 13:00 a 15:00. Je samozřejmě možné projít okruhy oba, neboť na sebe plynule navazují,“ sdělil zástupce hradu Tomáš Gottwald. V sobotu 18. března hrad rozšíří nabídku o speciální prohlídku nazvanou Antické báje a mýty, na sobotu 25. března připravuje prohlídku s knihou.

Ostatní památky v Olomouckém kraji se otevřou až o prvním víkendu v dubnu. V sobotu 1. dubna tak budou moci návštěvníci poprvé letos zavítat na zámek ve Velkých Losinách, zámek Plumlov nebo na zámek v Čechách pod Kosířem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Turistika, atrakce, výlet, hrad Bouzov, Helfštýn, Šternberk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouzov zve návštěvníky na zimní trasu. O víkendu se otevře i hrad Helfštýn  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.