Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Troubkám konečně svitla naděje na protipovodňovou ochranu. Čtvrtstoletí po zničujících povodních

V roce 1997 se Troubky nad Bečvou na Přerovsku staly symbolem ničivých povodní, které zasáhly celou Moravu. Obec na soutoku Moravy a Bečvy dodnes nemá protipovodňovou ochranu. Nové dotační tituly nyní dávají šanci, že se věci po více než čtvrtstoletí konečně pohnou.

Podle hejtmana Josefa Suchánka (PirSTAN) projekt a stavbu protipovodňových opatření v Troubách nad Bečvou umožní nový dotační program Ministerstva zemědělství.

"Dluh vůči této hanácké obci jsme zatím nesplatili. Ale nikdy není pozdě. Neznamená to, že už se letos začne něco budovat, ale může se začít projektovat," uvedl hejtman.

Obec Troubky a hejtmanství již mají připravené memorandum o spolupráci, v první fázi by se podle starosty Troubek Martina Frgala jednalo o projektovou dokumentaci. "Předpokládám, že se to konečně pohne. Na základě memoranda může Povodí Moravy žádat o dotace na projekt. My jako obec budeme řešit majetkoprávní vztahy, vykupovat pozemky a podepisovat smlouvy o smlouvách budoucích. Probíhalo to už v minulosti, takže na to navazujeme," řekl starosta.

V Troubkách to byla apokalypsa. Nevěděl jsem, kde začít, vzpomíná na povodně fotoreportér Galgonek

Ještě dlouhé týdny a měsíce po katastrofálních povodních v červenci 1997 měli lidé plné ruce práce s odklízením ničivého působení rozvodněných řek. Svědectví přímo z nejpostiženějších míst přinášel před pětadvaceti lety také bývalý fotoreportér...

Okolo protipovodňových opatření v Troubkách se v minulosti vedla řada diskusí a jednání. Obec si nechala zpracovat svou vlastní variantu, zastupitelstvo se nakonec přiklonilo k variantě, kterou navrhuje Povodí Moravy. Jde o zhruba šest kilometrů dlouhou zemní sypanou hráz, která kruhově ohradí celé Troubky. V některých částech bude protipovodňová zídka, součástí budou poměrně složitá technická opatření, jako jsou tlakové studny, norné stěny v tělese hrázek, vnitřní odvodňovací kanály nebo přečerpávací nádržky.  

"Nicméně po všech těch diskusích je to asi jediná životaschopná varianta, která obec ochrání. Předpokládáme, že projekt by měl být hotový maximálně do tří let," dodal starosta. Investice je kolem 650 milionů korun.

Podle představitelů hejtmanství bylo budování protipovodňové ochrany, například hrází, záchytných nádrží, rozlivových území nebo čištění koryt, v minulosti velmi těžkopádné. Díky nové dotační politice státu by se to nyní mělo změnit.

"Povodí Moravy, hejtmanství a obec Troubky se nyní domluvily, že budou spolupracovat a konečně se pustí do realizace. Mělo to být už dávno, ale hrabání se v minulosti ničemu nepomůže. Nyní se soustřeďujeme na to, aby se konečně začalo něco dít," slíbil radní kraje pro oblast životního prostředí Martin Šmída (Piráti).

Ohodnoť článek

Foto Povodí Moravy

Štítky povodně, protipovodňová opatření, hráz, Morava, Troubky, dotace, projekt, okres Přerov, Bečva, Josef Suchánek, Piráti a Starostové, Povodí Moravy (státní podnik), Martin Šmída

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Troubkám konečně svitla naděje na protipovodňovou ochranu. Čtvrtstoletí po zničujících povodních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.