Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lyžařská sezona ještě pokračuje. V Jeseníkách však některé areály už v neděli ukončí provoz

Letošní lyžařskou sezonu v Jeseníkách ovlivnily především značné výkyvy počasí. Některé areály musely kvůli oblevě nebo silnému větru častěji zastavovat provoz. V Jeseníkách se ovšem stále ještě lyžuje, provoz by se mohl na mnoha místech udržet až do konce března.

"To nejsignifikantnější pro tuto sezonu byly výkyvy počasí. Z tohoto hlediska to byla jedna z nejnáročnějších sezon, jakou pamatujeme. Změny počasí a teplotní výkyvy byly opravdu až extrémní a měli jsme v některých pasážích sezony hodně práce s tím, abychom sjezdovky udrželi alespoň v nějaké kvalitě a podařilo se nám lyžování zachovat," řekl zástupce Ski Arény Karlov Boris Keka. V areálu se nakonec lyžovalo nepřetržitě s výjimkou několika málo dní. Návštěvnost v Karlově odhadují nižší o 15 až 20 procent.

V Přemyslově na Šumpersku odhadují pokles návštěvnosti až o 30 procent. "Byla to nejhorší sezona od vzniku areálu. Přednostně to bylo počasí - jednak to byly oblevy a také smůla s víkendy - pršelo nebo přišel silný vítr. Na návštěvnosti se podepsala i kupní síla obyvatel, i podle ubytování v okolí je zájem podstatně menší. Lidé šetří," řekl zástupce střediska Jaroslav Podzimek. Provoz areálu se kvůli oblevě zastavil na začátku roku na dva týdny, další týden muselo středisko znovu zasněžovat. "Rozjeli jsme to předposlední týden v lednu, od té doby jedeme pořád a tuto neděli to definitivně zakončíme," doplnil Podzimek.

FOTOGALERIE: V Jeseníkách vrcholí lyžařská sezona. Pozor na těžký sníh, varuje horská služba

Lyžařská sezona v Jeseníkách se blíží ke konci, vlekaři se budou snažit udržet provoz středisek do konce března. Jarní lyžování sice nabízí volnější sjezdovky, přináší však také rizika. Ráno jsou tratě ztvrdlé, později odpoledne změklé s těžkým...

Sezona s extrémními výkyvy nepříjemně překvapila i Ski areál Kraličák, také jeho provoz o několika sobotách ovlivnil silný vítr a výpadky elektřiny. "Podařilo se nám ale udržet celý areál v provozu po celou dobu sezony a to považujeme za důležité a dlouhodobě životaschopné," uvedla za areál Vladimíra Mrázová. Výsledky s ohledem i na současnou finanční situaci lidí kvůli inflaci čekali horší.

Počasí potrápilo také středisko na Červenohorském sedle. "Sezona začala dobře, pak se začátek roku do 20. ledna pokazil. Poté se to zase na měsíc zlepšilo a od 20. února se trápíme s výkyvy počasí. Sezona byla průměrná," řekl vedoucí střediska Martin Dubský. Návštěvnost zatím nehodnotí, záleží podle něj na tom, zda středisko udrží provoz do Velikonoc. "Návštěvnost při normálním počasí byla relativně vysoká, když počasí nepřálo, lidé chuť utrácet peníze měli podstatně menší než dříve," dodal Dubský.

Velké úsilí museli letos vynaložit na udržení stavu sjezdovek i provozovatelé středisek v nižších polohách. Kvůli oblevě letos přišli o leden, který se už podle nich nepodařilo dohnat. Navíc museli znovu zasněžovat sjezdovky. Například v Hlubočkách u Olomouce odhadují pokles návštěvnosti až o 40 procent. "Dělá to ten leden, neboť v lednu máme přibližně 50 procent návštěvníků," řekl zástupce areálu Michal Stojmenov. V provozu je v těchto dnech podle webových stránek také ještě středisko v Hrubé Vodě.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky sníh, podmínky, lyžování, hory, Jeseníky, vichřice, sjezdovka, Velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařská sezona ještě pokračuje. V Jeseníkách však některé areály už v neděli ukončí provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.