Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTOGALERIE: V Jeseníkách vrcholí lyžařská sezona. Pozor na těžký sníh, varuje horská služba

Lyžařská sezona v Jeseníkách se blíží ke konci, vlekaři se budou snažit udržet provoz středisek do konce března. Jarní lyžování sice nabízí volnější sjezdovky, přináší však také rizika. Ráno jsou tratě ztvrdlé, později odpoledne změklé s těžkým sněhem. Lyžaři by si měli dát pozor na úrazy, varuje horská služba.

Teplé počasí mění povrch sjezdovek několikrát za den. Ráno je sníh ztvrdlý a velmi rychlý, v průběhu dne dojde k změknutí vlivem slunečních paprsků a v odpoledních hodinách dochází opět ke ztvrdnutí rozbrázděné sněhové pokrývky. Pro lyžař to představuje rizika. 

"Jeden příklad za všechny z Beskyd. Po poledni na svazích Opálené nedávno došlo ke srážce dvou lyžařů. Desetiletá dívka byla v rámci srážky odmrštěna mimo sjezdovou trať a narazila do zídky. Její mnohočetná poranění znamenala složitý zásah, který byl pro horské záchranáře ukončen předáním leteckým s transportem do ostravské nemocnice," varuje mluvčí Horské služby Marek Fryš.

Obdobné zásahy se odehrály také v Krkonoších, kdy na ztvrdlém povrchu tři lyžaři v průběhu jedné hodiny nezvládli jízdu a skončili v nemocnicích. Horská služba proto lyžaře vyzývá k ohleduplnosti a nepřeceňování schopností. Nutné je kvalitní a dobře seřízeného vybavení, pro všechny lyžaře by mělo být také závazné Desatero FIS pohybu na sjezdových tratích.

Sněhové podmínky jsou v Jeseníkách i přes oteplení a občasný déšť stále dobré. Přes týden jsou sjezdovky volné, v nižších polohách hory lákají také k pěším výletům. 

Olomoucký kraj dá milion na běžecké trasy v Jeseníkách

Jesenické sdružení cestovního ruchu dostane od kraje milión korun na úpravu běžeckých stop. Ty se rozpínají na délce přes tři sta kilometrů přes devět oblastí. Další čtvrt milionu korun od kraje podpoří na projekt JESENÍKY ONLINE.

Většina jesenických ski areálů chce provoz udržet do konce března. Na vrcholcích Jeseníků stále leží kolem 50 centimetrů sněhu a na horách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. V provozu jsou například Kraličák, Červenohorské sedlo nebo Přemyslov na Šumpersku, večerní lyžováni však provozovatelé už tuto sezonu ukončili.

"Zima kvůli teplotám je letos jako na houpačce. Díky tomu, že po druhém oteplení přišel naštěstí mráz, jsme nyní připraveni dojet sezonu jarních prázdnin. Nyní jsou to pro nás ostravské prázdniny, příští týden brněnské, což jsou vrcholy sezony. Vše tak máme připraveno, normálně fungujeme, pokud se počasí nějak zásadně nezmění, v provozu bychom chtěli být do konce měsíce. Záležet bude i na návštěvnících," řekl zástupce Ski Arény Karlov Boris Keka.

Hůře jsou na tom střediska v nižších polohách. "V provozu ještě jsme, ale jak dlouho ještě budeme, nevíme," řekl David Jarmar ze střediska v Hlubočkách u Olomouce. Podle něho je možné, že víkendem bude sezona ukončena, záležet bude na počasí. V Kladkách na Prostějovsku už sezonu kvůli deštivému počasí a nepříznivé předpovědi vzdali, vleky se tam definitivně zastavily ve středu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky sníh, podmínky, rizika, varování, úraz, hory, horská služba, Jeseníky, sjezdovka, lyžař, jarní prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: V Jeseníkách vrcholí lyžařská sezona. Pozor na těžký sníh, varuje horská služba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.