Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kraj spustí revoluci v nakládání s odpadem. Lidé mohou ušetřit 

PR článek

Už během následujících sedmi let prudce naroste poplatek za odvoz odpadů na skládky, což se propíše i do složenek, které teď za vývoz popelnic platí obyvatelé regionu. V roce 2030 navíc začne platit nařízení, které znemožní ukládat takzvaný výhřevný odpad na skládkách. Olomoucký kraj má řešení, které obcím umožní udržet ceny na uzdě a zároveň získat zajímavou surovinu pro další zpracování a pro výrobu energie.

„Prostřednictvím Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje zajistíme kompletní odpadový servis. Společnost bude mít vlastní linku, kde se odpad vytřídí a jako surovinu pro další zpracování a pro výrobu energie ji prodáme dál. Není to nic nového – například v Rakousku a v dalších zemích tento model už běžně funguje,“ vysvětluje Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Obce se součástí propracovaného systému stanou poté, co nakoupí akcie servisní společnosti – tak, jako to už řada starostů a starostek z regionu udělala. A čím dříve tak učiní, tím lepší podmínky dostanou. Cena jedné akcie se pro letošní rok zvýšila z patnácti korun na dvacet a je předpoklad, že hodnota bude dále stoupat.

„Tuto společnost vlastní města a obce z Olomouckého kraje, a ty tak získají kontrolu nad odpadovými toky a tím i významný vliv na výslednou cenu. Na rozdíl od komerčních firem totiž krajská společnost nebude mít za cíl tvorbu zisku, ale poskytování kvalitní a komplexní služby, a to za co nejnižší cenu pro své akcionáře,“ dodal Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí a odpadového hospodářství.

Všichni sloni na váhu

Jen v Olomouckém kraji skončí na skládkách každý rok 181 tisíc tun odpadu. Je to stejná hmotnost, jako by si všichni sloni z celé Indie stoupli na váhu. Prostřednictvím Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje se většina materiálu roztřídí a dále poslouží jako surovina pro recyklaci, zbytek pak pro výrobu levné energie.

„Výhodou našeho řešení je i to, že celá odpadová infrastruktura zůstane majetkem měst a obcí. Vyhneme se tak chybě, která v některých případech nastala před lety, když se například vodovody prodaly soukromým firmám a teď si je obce draze kupují zpět,“ upozornil radní Šmída. Podrobnosti k projektu nabízí webové stránky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky odpad, skládka, olomoucký kraj, energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj spustí revoluci v nakládání s odpadem. Lidé mohou ušetřit   |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.