Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Olomoučtí vědci budou zkoumat, jak snížit spotřebu pesticidů či opět využít vysloužilé solární panely

Vědci z Olomouce budou zkoumat, jak využít odpady ze zemědělství a lesnictví, snížit spotřebu pesticidů nebo jak opětovně využití staré solární panely. Umožní jim to výzkumný projekt Biorafinace a cirkulární ekonomika pro udržitelnost. Šestiletý grant s dotací 27 milionů korun podpořila Technologická agentura České republiky.

Vědci z katedry chemické biologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se do projektu zapojí s vývojem biostimulantů, které mohou podpořit růst rostlin či posílit jejich obranyschopnost. 

"Budeme se zabývat také možným využitím extraktů rostlinného původu při ochraně polních plodin před chorobami a škůdci. To má potenciál zejména v ekologickém zemědělství, kde je zapovězeno používání pesticidů," vysvětlil Radoslav Koprna z katedry chemické biologie. 

Cílem projektu jsou nové produkty z obnovitelných zdrojů. Výzkum zahrnuje například získávání růstových regulátorů ze zeleného hydrolyzátu z živočišných odpadů, zemědělskou rekultivaci skládek pomocí směsného biouhlu, vývoj biostimulantů pro rychle rostoucí dřeviny nacházející uplatnění v energetice či vývoj nových biopesticidů nahrazujících tradiční chemické pesticidy.

Děkan olomoucké přírodovědy Kubala opustil vědeckou radu. Podle něho přehlíží etické kauzy na CATRIN

Děkan olomoucké přírodovědecké fakulty Martin Kubala rezignoval na členství ve Vědecké radě Univerzity Palackého. Důvodem je přehlížení etických kauz na vysokoškolském ústavu CATRIN. Ústav pochybení odmítá. Jeho vznik provázejí ostré spory o...

Pozornost vědci zaměří i na technologii výroby ropných produktů pomocí recyklace plastů, produkci hmyzu s vyšší nutriční hodnotou pro lidskou výživu i na opětovné využití starých solárních panelů k výrobě elektrické energie. "V projektu je naplánováno velké množství funkčních vzorků, užitných vzorů, ověřených technologií a dalších výstupů, které budou reálně zavedeny do praxe," přiblížil Koprna.

Na projektu se podle tiskové zprávy v letech 2023 až 2028 budou podílet čtyři veřejné výzkumné instituce, stejný počet univerzit a dvanáct privátních organizací. Výsledky šestiletého bádání by měly pomoci snížit ekologickou a energetickou náročnost v zemědělství a omezit používání pesticidů.

Ohodnoť článek

Foto Ota Blahoušek

Štítky pesticid, spotřeba, snížení, výzkum, solární panel, projekt, Olomouc, Technologická agentura ČR, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučtí vědci budou zkoumat, jak snížit spotřebu pesticidů či opět využít vysloužilé solární panely  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.