Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Děkan olomoucké přírodovědy Kubala opustil vědeckou radu. Podle něho přehlíží etické kauzy na CATRIN

Děkan olomoucké přírodovědecké fakulty Martin Kubala rezignoval na členství ve Vědecké radě Univerzity Palackého. Důvodem je přehlížení etických kauz na vysokoškolském ústavu CATRIN. Ústav pochybení odmítá. Jeho vznik provázejí ostré spory o vyvedení majetku, projektů i zaměstnanců a s tím spojené ohrožení výuky na přírodovědecké fakultě.

Děkan Martin Kubala oznámil svou rezignaci dnes dopoledne. "Dovoluji si reagovat na události na posledním zasedání vědecké rady, zejména na způsob projednání bodu týkajícího se etických kauz na naší univerzitě. Pokud vědecká rada, která je nejvyšším odborným orgánem univerzity, není schopna se jasně veřejně distancovat od zcela evidentní falsifikace dat v publikacích, musím ji zařadit mezi orgány, které selhávají," sdělil Kubala.

Děkan odmítl, že by kauzy byly součástí boje mezi přírodovědeckou fakultou a CATRIN. "Na řadu nesrovnalostí v publikacích jsme upozorňování zvenčí, dokonce i ze zahraničí. Už samotný fakt dosud tří retrahovaných publikací z jednoho pracoviště je vcelku mimořádný úkaz, kterému by univerzita při péči o svou reputaci měla věnovat pozornost," argumentuje Kubala.

Tvrdí, že všechny případy s pozitivními nálezy byly vědecké radě předloženy po projednání Etickou komisí UP, etickou komisí fakulty a v jednom případě též Komisí pro etiku ve vědecké práci AV ČR. 

Rektor Univerzity Palackého Martin Procházka odvrátil své odvolání. Slíbil řešení CATRIN

Rektor Univerzity Palackého Martin Procházka odvrátil své odvolání, které navrhla přírodovědecká fakulta. Podle ní rektor porušil vysokoškolský zákon, když dal výpověď děkanovi fakulty. Tu rektor před pár dny stáhl. Za celou věcí je válka o vznik...

Celý problém se podle Kubaly táhne několik let a vědci již registrují potíže při navazování spolupráce na národní i mezinárodní úrovni nebo při získávání grantů. "UP se propadá i v mezinárodních žebříčcích. Opravdu se u nás odehrává jeden z největších skandálů české vědy v polistopadové historii a naše autorita se rozpadá i směrem ke studentům," varuje Kubala.

Podle předsedy vědecké rady a rektora Univerzity Palackého Martina Procházky je rozhodnutí děkana zbytečné a zbrklé.  

"Jako rektor mohu zodpovědně říci, že univerzita rozhodně nestrká před etickými problémy ve vědecké práci hlavu do písku, ale naopak se intenzivně zabývá jejich řešením. Pověřil jsme už dříve úsek vědy a výzkumu vytvořením systémových opatření, která by vedla ke zlepšení vědecko-výzkumného prostředí na UP. Některé etické kauzy už vědecká rada prošetřila a postoupila k řešení etické komisi, další podněty se připravují," prohlásil rektor.

Od března kromě toho začal na univerzitě působit vědecký ombudsman a metodik správné vědecké praxe. "Členové vědecké rady jsou významní odborníci pohybující se v prostředí i mimo naši univerzitu. Jako členové rady odvádějí dobrou práci, a není tedy důvod k jejich kritice. O přijatých a plánovaných systémových opatřeních, která se týkají etiky vědecké práce na UP, je budu informovat," dodal rektor. 

CATRIN jakékoliv pochybení odmítá. "Univerzita má jasně stanovené, že případné porušení etického kodexu řeší etická komise univerzity. Vědecká rada není orgán, který by se tím měl zabývat, a pokud existují nějaká podezření, měla by být řešena standardní mechanismy," ohradil se ředitel CATRIN Pavel Banáš.

Pokud už nějaká podezření vznikla, byla podle něho řešena na úrovni redakcí zahraničních časopisů. "Všechny redakce provedly svoje vnitřní šetření a odmítly jakékoliv podezření z pochybení," tvrdí šéf CATRIN.

Citace z Cimrmana a YouTube. Na filozofické fakultě je hloubková kontrola doktorandských programů

Na filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci probíhá hloubková kontrola všech doktorandských programů. Odstartovala ji kritika jedné disertační práce a zjištěné nedostatky v příslušném studijním programu. Problém nedávno řešila vědecká...

Válka okolo vzniku CATRIN zatěžuje Univerzitu Palackého již dlouho. Loni na začátku října dal rektor děkanovi přírodovědy dokonce výpověď, a to jen pár dní poté, co akademický senát zamítl rektorův návrh na rozdělení majetku mezi CATRIN a přírodovědeckou fakultou. Fakulta proti rozdělení ostře protestuje, protože by ohrozilo výuku studentů. Výpověď rektor později stáhl.

Důvodem výpovědi bylo to, že děkan Kubala použil několik zaměstnaneckých emailů v soudním sporu s bývalý zaměstnancem přírodovědecké fakulty, chemikem Radkem Zbořilem, kterému etická komise přírodovědecké fakulty vytkla řadu prohřešků a který po fakultě požaduje milionové částky. Okolnosti, jak se Kubala k zaměstnaneckým emailům dostal a zda nedošlo ke zneužití soukromých údajů, nyní prověřuje policie, protože univerzita podala trestní oznámení. Kubala jakékoliv překročení zákona odmítl.

Rektor univerzity Procházka nedávno řekl, že v souvislosti se spory okolo CATRIN navrhne ještě do konce letošního roku ve spolupráci s externími odborníky nový koncept řešení.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marek Otava

Štítky vědecká rada, rezignace, kauza, etika, falšování, publikace, CATRIN, přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci, Martin Procházka, Radek Zbořil, Akademie věd České republiky, děkan, Martin Kubala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děkan olomoucké přírodovědy Kubala opustil vědeckou radu. Podle něho přehlíží etické kauzy na CATRIN  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.