Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTOGALERIE: Děti z prostějovských škol a školek ukončily nadvládu zimy. Vynesly Smrtku do potoka

Ačkoliv občas mírně sněžilo, děti ze základních škol, školních družin a mateřských školek dnes v Prostějově ukončily nadvládu zimy. Vynesly Smrtku do zdejšího mlýnského náhonu, a tím definitivně otevřely dveře přicházejícímu jaru. Nakonec vysvitlo i slunce.

FOTOGALERIE: Zapálenou Smrtku děti hodily do potoka

Úterý, 28. března 2023, 15:06

FOTOGALERIE: Zapálenou Smrtku děti hodily do potoka
FOTOGALERIE: Zapálenou Smrtku děti hodily do potoka

Tradici vynášení Smrtky chtělo město Prostějov původně obnovit již před třemi roky, ale epidemie koronaviru to nedovolila. Poprvé se to podařilo loni, dnes celá akce proběhla podruhé. Začala odpoledne na hlavním prostějovském náměstí, odkud se průvod vydal do Kolářových sadů. Smrtka byla v čele průvodu a zapálená skončila v mlýnském náhonu. Na bezpečnost dohlíželi hasiči a městští strážníci.

"Jsem velmi ráda, že se nám podařilo tuto tradici obnovit. Koná se již podruhé a v příštích letech budeme určitě pokračovat. Oficiálně jsme přivítali jaro, školy a školky si mohly vyrobit a přinést menší májíčky jako symboly přicházejícího jara a děti se také naučily společnou říkanku o utopení Smrtky," uvedla náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS).

Zima se však dnes nechtěla vzdát. Průvod provázelo drobné sněžení a ledový vítr. Až když zapálená Smrtka skončila ve vodě, konečně i nad Prostějovem vysvitlo slunce.  

Morana - Smrtka je ve slovanské mytologii bohyně zimy, noci a smrti. Konečný odchod zimního období se oslavuje zpravidla na smrtnou neděli vynášením Smrtky, jejím utopením nebo zapálením. 

Nekřesťanský původ celé tradice dokazují záznamy o církevních zákazech například z roku 1366 a 1384. V nich se píše, že v mnoha vesnicích a městech je zvykem "vynášet o páté postní neděli figury s podobou smrti za zpěvů a pověrčivých k řece, kde se potápí do vody a lidé přitom se smrti vysmívají, že už jim nemůže škodit, protože byla z jejich kraje nadobro vyhnána."

Průvodu s vynášením Morény se vždy účastnil nejméně jeden člen každé domácnosti, protože další pověrou bylo to, že v domácnosti, ze které nikdo nepřijde, také někdo do roka zemře.

Smrtku v neděli vynesly děti také v Přerově.

FOTOGALERIE: Děti vynesly Smrtku do mlýnského náhonu. Prostějov obnovuje lidovou tradici

Děti ze základních škol, školních družin a mateřských školek dnes v Prostějově vynesly smrtku do zdejšího mlýnského náhonu, a tím definitivně otevřely dveře přicházejícímu jaru. Lidovou tradici chtělo město obnovit již před dvěma roky, ale...

Ohodnoť článek

Foto Michal Šverdík

Štítky Smrtka, Morana, děti, voda, oheň, zima, Prostějov, jaro, pandemie covidu-19, smrt, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Děti z prostějovských škol a školek ukončily nadvládu zimy. Vynesly Smrtku do potoka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.