Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Velmi snadno vychází s penězi v Olomouckém kraji každá dvacátá domácnost

V průměru ročních příjmů na osobu za rok 2021 obsadili obyvatelé Olomouckého kraje dvanáctou příčku ze čtrnácti krajů České republiky. To i přesto, že příjmy domácností rostly rychlejším tempem než v ostatních regionech. Za celorepublikovým ukazatelem zaostává Olomoucký kraj podle Českého statistického úřadu o takřka 28 tisíc korun.

Při přepočtu na jednu osobu se roční příjmy obyvatel České republice v roce 2021 meziročně zvýšily o 16 922 korun na 249 559 korun. V Olomouckém kraji byl příjem 226 791 korun.

V Olomouckém kraji se loni dostavěl rekordní počet bytů. Trh ale brzdí vysoké úroky

V Olomouckém kraji se loni podle údajů Českého statistického úřadu podařilo dokončit nejvíc bytů od roku 1991. Celkem šlo o 2543 jednotek, šedesát procent připadá na olomoucký okres. Krajské město táhne také výstavbu bytových domů. Kvůli vysokým...

Z pohledu rozdělení domácností do příjmových skupin podle čistého měsíčního příjmu na osobu spadala předloni bezmála třetina domácností v Olomouckém kraji do kategorie v rozmezí 15 až 20 tisíc korun. Nejnižší měsíční příjmy do šesti tisíc korun na osobu uvedlo 1,3 procenta domácností v kraji. Podobně vysoký podíl domácností v kraji měl čistý příjem na osobu vyšší než 50 tisíc měsíčně. Celorepublikový úhrn domácností s příjmem na osobu 50.000 korun a více obnášel tři procenta.

Podle dotazníkového šetření zařazeného do průzkumu Životní podmínky 2022 se v Olomouckém kraji postupně zvyšuje podíl domácností, které dle svého názoru vycházejí s penězi s obtížemi i přesto, že se jejich příjmy dlouhodobě zvyšují. V roce 2021 mělo problém vyjít se svým příjmem 38,9 procenta domácností a v roce 2022 tuto potíž uvedlo již 41,3 procenta dotazovaných. Naopak velmi snadno se svým příjmem vycházela každá dvacátá domácnost.

Loni v Olomouckém kraji hospodařilo 260 700 domácností, které měly 610 200 členů. Průměrná domácnost čítala 2,34 člena, tedy mírně více než republikový průměr. Nejvíce domácností v kraji bylo dvoučlenných - 34,4 procenta a jednočlenných - 30,4 procenta.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky Společnost, peníze, statistika, příjmy, Olomoucký kraj, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velmi snadno vychází s penězi v Olomouckém kraji každá dvacátá domácnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.