Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

V Olomouckém kraji se loni dostavěl rekordní počet bytů. Trh ale brzdí vysoké úroky

V Olomouckém kraji se loni podle údajů Českého statistického úřadu podařilo dokončit nejvíc bytů od roku 1991. Celkem šlo o 2543 jednotek, šedesát procent připadá na olomoucký okres. Krajské město táhne také výstavbu bytových domů. Kvůli vysokým úrokovým sazbám je však pořízení nemovitosti s využitím hypotečního úvěru pro řadu domácností značně problematické.

Oproti roku 2021 stoupl loni počet dokončených bytů o 32,7 procenta. Olomoucký okres byl nejproduktivnější za více než 40 let, více bytů se v této oblasti kolaudovalo naposledy v roce 1981. „V republikovém pohledu zde byl dokončen třetí nejvyšší počet bytů ze všech 77 okresů, a to po Praze a okrese Praha-východ,“ uvedl Jiří Frelich z Českého statistického úřadu.

Počty dokončených bytů v novostavbách bytovek stoupl raketově o 80 procent a naprostá většina z nich vznikla v okrese Olomouc. Naopak 60 procent bytů v rodinných domech bylo mimo Olomoucko a počet dokončených jednotek v rodinných domech se zvýšil pouze o pět procent.

Kořeny mohl mít výrazný růst výstavby podle Petra Korytara z Hanácké realitní kanceláře v letech 2018 a 2019, kdy investoři vnímali značný zájem o koupi nemovitostí a rozjeli stavbu mnoha projektů. „Realitní trh má asi tříletou setrvačnost, když se koupí pozemek a než se vše vyřídí, postaví a rozprodá, tak to vezme opravdu tři čtyři roky,“ míní.

Olomouc bude hledat nového nájemce letního kina. Areál v posledních letech prochází obnovou

Podklady pro hledání nového provozovatele letního kina u centra města Olomouc bude připravovat olomoucký magistrát. Město s dosavadním nájemcem v posledních letech pracovalo na rekonstrukci zásadních prvků oblíbeného, ale dlouho zanedbávaného...

Trh s nemovitostmi tak se nyní i v Olomouckém kraji vyrovnává s nárůstem nabídky a současným propadem zájmu o koupi. „V poslední době už to nebylo to jako před pár lety, kdy jakmile se něco dostavělo, tak to šlo hned z trhu pryč. Klienti si mohli vybírat a byl dostatečný převis nabídky nad poptávkou. Od poloviny roku 2022 docházelo k zastavení růstu a možná i poklesu,“ potvrdil Korytar.

Podle údajů Českého statistického úřadu vzniklo na Olomoucku za uplynulý rok 1481 nových bytů, z toho 1013 v bytových domech. „Každý projekt by si měl najít svého kupce. Jsou nadstandardní projekty, které jsou atraktivní pro klientelu z vyšší třídy a pak i běžnější nemovitosti, které jsou dostupnější. Nejde o architektonické skvosty, ale aspoň trochu se to může přiblížit dalším lidem. Trh reagoval i poklesem ceny. Vše závisí také na úrokových sazbách, parametrů je spoustu. Cena nemovitostí klesla o dvacet procent. To je u panelákového bytu, který se prodával za pět milionů, pokles o jeden milion. Ale nemovitosti už se za nižší ceny více kupují, lidé jsou vnímavější a zachytí, že výnosnost třeba i s vlivem nárůstu nájmů není úplně nezajímavá,“ uvažuje odborník na oblast obchodování s nemovitostmi.

V roce 2022 došlo také k pokračování výrazného oživení výstavby po období covidu. „Podle předběžných údajů bylo v Olomouckém kraji v roce 2022 zahájeno 2 255 bytů, to je o 33,4 procent více než v roce 2021. V novostavbách, které reprezentují klíčovou skupinu rezidenční výstavby, bylo zahájeno 1 788 bytů,“ informuje Jiří Frelich.

Rychlý vůz, ale s krátkým dojezdem. Olomoucká záchranka vyhodnotila test elektromobilu

Čtvrt roku testovali záchranáři v Olomouci elektromobil Volkswagen ID.4 GTX a ověřovali možnost využití vozu s elektrickým pohonem pro ostrý provoz akutní zdravotnické pomoci. Zatímco jízdní vlastnosti potřebné pro rychlý transport na místo...

Iniciátoři výstavby ale jsou podle Petra Korytara nyní obezřetnější a analyzují další postup. „Spousta developerů nyní přemýšlí, jestli do budování dalších projektů jít, výstavbu odkládají na vhodnější dobu. Ceny u novostaveb teď určitě nerostou. Ty rostly teď pět až šest let výrazně, dělo se i to, že developeři vrátili rezervaci a prodali nemovitost znovu a dráž. Trh rostl obrovským tempem, z ceny 40 tisíc za metr v roce 2018 jsme dnes na dvojnásobku. Teď to závisí projekt od projektu, jak se k tomu kdo postaví. Jestli slevou z kupní ceny, nebo nějak šalamounsky třeba garážovým stáním zdarma. Zkouší se různé pobídky, záleží i na fázi dokončení projektu,“ komentuje ředitel Hanácké realitní kanceláře.

Ten současně potvrzuje již delší dobu pozorovaný jev poklesu poptávky kvůli úrokovým sazbám. „Pokud někdo chce dnes kupovat nemovitost za pět milionů, tak splátka hypotéky vychází třeba třicet tisíc korun a kdo takové prostředky má k dispozici… K tomu navíc růst energií a obecně i inflace u dalších produktů. Získat bydlení pro rodiny je pak velmi obtížné,“ konstatuje Petr Korytar.

V České republice bylo během roku 2022 dokončeno 39 402 bytů, to je 13,9 % více než v roce 2021. Jednalo se o nejvyšší počet za uplynulých 15 let. Meziročně vyšší tempo dokončené bytové výstavby zaznamenalo 12 ze 14 krajů. Relativně nejvyšší přírůstky vykázaly kraje Karlovarský o 52,4 procenta a Olomoucký o 32,7 procenta. Meziroční pokles charakterizoval pouze Kraj Vysočina o 2,9 % a kraj Jihomoravský o 2,4 %. Téměř polovina všech dokončených bytů v České republice se nacházela v kraji Středočeském, Praze a kraji Jihomoravském.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Bydlení, byty, nemovitosti, realitní makléř, Olomouc, analýza, hypotéka, statistika, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji se loni dostavěl rekordní počet bytů. Trh ale brzdí vysoké úroky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.