Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Je to nejlépe dostupná pošta v centru Olomouce. Lidé nesouhlasí s uzavřením pobočky na Horním náměstí

Česká pošta ruší po celé republice své pobočky. Jen v Olomouci ukončí v červenci provoz polovina poboček. Mezi nimi je i pošta v centru města na Horním náměstí. S tím lidé nesouhlasí a vedení města chce o pobočce jednat.

Při vchodu do historické budovy České pošty na Horním náměstí v blízkosti sloupu Nejsvětější Trojice přehlušují ikonické zvonění při vyvolávání pořadových čísel hlučné otevírající se dveře. Automaty na zmiňovaná pořadová čísla jsou obsazené, zatímco v samotné hale, kde jsou přepážky, se nachází kolem pěti lidí.

Z celkem sedmi přepážek jsou otevřené tři a jen zřídkakdy byly všechny tři plně obsazené. Zaměstnankyně za přepážkou se shodují na tom, že dnes je jeden ze slabších dnů. Za vinu to dávají tomu, že nedávno byly svátky, a proto spousta lidí čeká na doklad na důchod. Jindy je prý na poště rušno, zejména mezi desátým a dvacátým dnem v měsíci.

ANKETA: Pošta ruší v Olomouci sedm poboček. Kterou byste nejraději zachovali?

Vlnu emocí vyvolalo rozhodnutí České pošty, která plánuje po celé České republice rušení poboček. V Olomouci chce pošta od července zavřít sedm ze čtrnácti pošt. Proti rozhodnutí protestuje radnice i veřejnost. Která olomoucká pošta si podle vás...

Lidé se zavřením pošt nesouhlasí

Se zavřením pobočky na Horním náměstí lidé nesouhlasí. „Je to historická budova, krásně zařízená a je to nejlíp dostupná pošta pro všechny lidi v centru,“ vysvětlila svůj postoj seniorka Hana. „Jde mi především o princip, že to je opravdu krásná historická budova a je přístupná všem lidem v Olomouci,“ doplnila.

„Trhá mi to srdce, protože sem chodím vlastně od doby, co žiju,“ začal zaměstnanec nedaleké optiky, který právě odcházel od jedné z přepážek. „Nedovedu si představit, že se budu na Šantovce nebo na Náměstí republiky tlačit do dvou maličkých okýnek,“ navázal.

„Nejsem pro to, aby se rušily všechny pobočky, i když věřím, že jich je hodně,“ podotkla také Lenka, která pracuje coby geodetka. Ta přitom přiznala, že upřednostňuje konkurenční zásilkové služby, které hodnotí jako lepší. Českou poštu využívá jen v případě akcí na výhodnější ceny. Konkurenci mají raději i další lidé.

To potvrdil i student, který právě vyšel z budovy. „Poštu tady používám zhruba dvakrát týdně, když pomáhám taťkovi v práci. Chodím sem, když posíláme poštu do zahraničí,“ vysvětlil. Stejně jako v předchozích případech, i on raději volí služby konkurence.

Olomouc ladí pravidla pro kulturu a stánky na náplavce. Do proměněného úseku se vrátí i Ololoď

Možnost poznat nově upravené koryto řeky Moravy u Masarykovy třídy v Olomouci budou mít lidé také prostřednictvím turistických plaveb. Po pěti letech stavebních prací se do oblasti opět vrátí Ololodě. Kulturním programem a stánky s občerstvením...

Olomoucká radnice chce nadále jednat

Ačkoli vedení České pošty tvrdí, že výběr poboček určený ke zrušení je správný, radnice s tím nesouhlasí. Nešťastně zvolené je podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) i rušení zmiňované pobočky na Horním náměstí. Právě o této pobočce spolu s pobočkou v části Holice chce město jednat.

„Jakkoli můžu rozumět tomu, že transformace České pošty je nutná, se způsobem řešení bez jakýchkoli předchozích konzultací nemůžu souhlasit. Kritéria pro výběr poboček absolutně nezohledňují třeba věkovou skladbu obyvatel v konkrétních městských částech,“ vysvětlil primátor s dodatkem, že evidentní je to právě v případě pobočky v Holici.

Pobočku v centru města podpořili i lidé formou petice. Ačkoliv není pobočka tak dobře dostupná autem, město jí hodnotí jako hodně využívanou. „A to zejména těmi, kteří své pochůzky po úřadech a v centru města logicky spojí i s vyřizováním záležitostí na nejbližší poště,“ navázala mluvčí města Radka Štědrá.

Česká pošta má od 1. července zajistit dostupnost poštovních služeb podle nově platné legislativy. Ta stávající počítala s 3 200 poštami po celé České republice, nově bude podle parametrů Českého telekomunikačního úřadu možné zajistit pokrytí poštovních služeb 2 900 pobočkami.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Vachek

Štítky Pošta, Horní náměstí, Olomouc, Olomoucko, Česká pošta, pobočka, konec, uzavření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je to nejlépe dostupná pošta v centru Olomouce. Lidé nesouhlasí s uzavřením pobočky na Horním náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.