Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Šternberk rozšíří sociální služby. Za dva roky má být hotový nový domov pro seniory

Za přibližně rok a půl by měl ve Šternberku vzniknout nový domov pro seniory. Město do sociálního zařízení zainvestuje přes 170 milionů, přibližně jednu třetinu nákladů by měla pokrýt dotace. Stavba by měla být hotová příští rok na podzim, počítá se s kapacitou padesáti lůžek.

Ve Šternberku je na svém začátku stavba Domova pro seniory za 171 milionů korun. Dotace z programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb by měla z této částky pokrýt 60 milionů. „Město tak reaguje na současný trend stárnutí populace,“ komentovala záměr výstavby mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Ve Šternberku vzniknou desítky parcel pro domy. K dispozici mají být za dva a půl roku

Lokalita ulice Nad Nemocnicí ve Šternberku získá novou podobu a majitele, pozemky o rozloze takřka 30 tisíc metrů čtverečních prodá město developerské firmě. Ta musí nejprve zajistit rozsáhlé úpravy, díky kterým dojde k zasíťování parcel, které...

Dvoupodlažní dům pro seniory bude postaven v rozlehlé zahradě nedaleko centra města a parku Tyršovy sady. Pozemky vlastní radnice, projekt zpracovala architektonická kancelář masparti, která už má v portfoliu oceňované realizace i přímo ve Šternberku. „Zadaná kapacita 50 lůžek odpovídá dlouhodobé poptávce občanů o umístění do pobytového zařízení sociálních služeb ve městě,“ uvedla Černocká. Podle ní kapacita zohledňuje i dlouhodobé zkušenosti s efektivitou provozu těchto zařízení.

Nový dům pro seniory bude mít dva vstupy, služební na úrovni suterénu a hlavní pro klienty a jejich návštěvy. Částečně zapuštěný suterén je určen pro obslužné prostory, o úroveň výš bude hlavní podlaží. Prostory pro seniory jsou v projektu navrženy jako bezbariérové, každý pokoj má výstup do přilehlé zahrady. „Prosklené dveře z pokoje do zahrady budou sloužit zároveň jako požární úniková cesta a umožní propojení vnitřních společných prostor, které tak mohou zůstat přehledné pro personál a uživatelsky příjemné pro klienty,“ řekla Černocká. Tato koncepce podle ní umožní budoucí zvýšení kapacity domu pro seniory o další patro.

Obyvatelstvo Olomouckého kraje postupně stárne. Na celkovém počtu obyvatel kraje mají senioři už bezmála pětinový podíl, který do roku 2050 podle odhadu statistiků vzroste na třetinu. V Olomouckém kraji loni klesl počet obyvatel o 562 na 622 368. Na úbytku obyvatelstva se podepsal vyšší počet zemřelých než narozených. Naopak do kraje se v roce 2022 přistěhovalo víc lidí, než jich odešlo jinam.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto masparti

Štítky Stavba, domov pro seniory, sociální služby, péče, pomoc, domov, investice, Šternberk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šternberk rozšíří sociální služby. Za dva roky má být hotový nový domov pro seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.