Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Krásné výhledy ze zříceniny hradu Cimburk. Poblíž je Rozštípená skála nebo poutní místo

Dnes se vydáme do Zlínského kraje na zříceninu hradu Cimburk a zároveň si uděláme nenáročný okruh lesem plný zajímavých míst. Od Olomouce je to něco málo přes sedmdesát kilometrů.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Auto necháváme na parkovišti U Křížku a podle směrovek, popřípadě žluté turistické značky se vydáme směr Cimburk. Vstupné je 70 korun pro dospělého, děti a pes mají vstup zdarma. Otevírací dobu si pro jistotu předem zjistěte na oficiálních stránkách.

Hrad byl vybudován v gotickém stylu v první polovině 14. století. Nachází se zde několik zajímavostí a jedna z nich je například střelecké okno pro lučištníka z doby, kdy se již používaly střelné zbraně. Z věže je i krásný výhled do okolí.

Od hradu se vracíme na rozcestí a pokračujeme po zelené značce k rozcestníku U mísy, u kterého se nachází i studánka. Dále pak po červené k rozcestníku Pod kazatelnou. Na tomto úseku objevíme skalní útvar Kazatelna. Jedná se o šest metrů vysokou vápencovou skálu, na které od roku 1972 stojí železný kříž.

Od rozcestníku pokračujeme po zelené značce k rozcestníku Koryčanská cesta. Zhruba v polovině tohoto úseku narazíme na Hradisko sv. Klimenta. Jedná se o poutní místo, které je spjato s Cyrilem a Metodějem. Roku 1421 byl komplex vypálen husity a od 16. století je toto místo pusté. Stojí zde i dřevěná kaple, která byla postavena roku 1863 a Gorazdova zvonice.

Od rozcestníku pokračujeme po modré ke Koryčanské kapli, která byla postavena v 19. století a slouží také jako odpočinkové místo, a jdeme k Rozštípené skále, což jsou dvě zhruba deset metrů vysoké skály, mezi kterými je zaklíněn kámen. Poté už jen vrátíme k rozcestníku Koryčanská cesta a následně po zelené k rozcestníku Moravanské louky a odtud po červené zpět k parkovišti.

Celý okruh vede lesem, je zhruba jedenáct kilometrů dlouhý, ale není náročný. Pro kočárek však vhodný není.

TIP NA VÝLET: Hranice neznamenají jen propast, nabízí i jeskyně, zříceninu hradu nebo pozoruhodné vyhlídky

Hranice na Přerovsku jsou známé především díky nejhlubší zatopené propasti na světě, ale nejdeme zde i řadu zajímavých vyhlídek a spoustu dalších zajímavostí. Výlet nedaleko Olomouce určitě stojí za to a není nijak náročný.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, skála, Cimburk, Olomouc, Zlínský kraj, U Křížku, Cyril a Metoděj, Instagram, zřícenina hradu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Krásné výhledy ze zříceniny hradu Cimburk. Poblíž je Rozštípená skála nebo poutní místo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.