Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Je problém sloup nebo zahrádka restaurace? Rekonstrukce olomouckého bulváru vytvořila kuriózní překážku

Nešťastně umístěný sloup veřejného osvětlení na nedávno zrekonstruované Masarykově třídě v Olomouci vyvolal vlnu kritiky na sociálních sítích. Na chodníku důležité spojnice centra města a hlavního vlakového nádraží se tyčí stožár, který musejí lidé zvlášť po instalaci restaurační zahrádky obezřetně obcházet. Poloha sloupu rozezlila i majitelku restaurace, která musela zmenšit venkovní posezení.

Na nedotažený detail loňské nákladné rekonstrukce upozornili před nedávnem Olomoučané na sociálních sítích. Sloup se na jaře ocitl uprostřed trasy pro pěší po zúžení jinak širokého chodníku restaurační zahrádkou. Na jedné straně frekventovaného městského bulváru tak vznikla poměrně nečekaná překážka. „Je to takové malé poškádlení nevidomých lidí… A lidí s kočárkem… A hendikepovaných lidí na vozíčku…,“ komentovala na Facebooku například uživatelka Katka.

Podle primátorova náměstka Tomáše Pejpka (Piráti a ProOlomouc) a odboru dopravy olomouckého magistrátu je nešťastné umístění předzahrádky vůči sloupu. „Mělo být zachyceno při projednávání předzahrádky a vyřešeno jinak. Nicméně stav splňuje legislativní požadavky – průjezd 90 centimetrů pro kočárky a vozíčkáře, návrh byl prý projednán kladně i s organizací NIPI z hlediska bezbariérovosti,“ uvedl na sociálních sítích náměstek s tím, že v příštím roce by se město mělo domlouvat s provozovatelem předzahrádky na jiném řešení posezení.

Olomoucká náplavka není pro vozíčkáře. Inspirace ze zahraničí by pomohla, zní z asistenční organizace

Celkově pozitivní vývoj, ale i novinky, které zamrzí. Zástupci olomouckého spolku Trend vozíčkářů oceňují rozvoj spolupráce s městem a dalšími organizacemi při snaze odstraňování bariér ve veřejném prostoru. Vnímají ale také rezervy u nově...

Restaurační terasa náleží k podniku La Scala, majitelka Lucie Zimotti Filippi zažila při loňské rekonstrukci ulice nepříjemné překvapení, které se nyní dál rozvíjí. „Sloup je de facto naproti našim vstupním dveřím. Tak to nemá asi nikdo na celé Masarykově třídě. Nechápu, proč je kritika namířená proti zahrádce, kterou tady máme už asi deset let a ne proti sloupu, který je v prostoru chodníku,“ diví se podnikatelka.

Už pro letošní sezonu přináší restauraci sloup citelné omezení v době, kdy se její majitelé těšili na přívětivější časy po letech covidových omezení, stavebních prací v blízkosti jejich podniku či energetické krizi. „Na městě mi řekli, že nám zahrádku povolí, pokud ji zkrátíme o celou řadu stolů. Týden jsme řezali železo, trámy a podlahu, abychom měli zahrádku správně podle legislativy. Náznaky jsou ale takové, že příští rok tady už možná zahrádka ani nebude moct být. Snažila jsem se zjistit, proč nemohl být sloup jinde, ale nic jsem se nedozvěděla,“ posteskne si Lucie Zimotti Filippi.

Jaký je váš názor na stav před restaurací na Masarykově třídě v Olomouci?

Celkem hlasovalo808 čtenářů

„Legislativa je splněna, ale takhle samozřejmě pěší tah na hlavní městské třídě nemá vypadat. Podle mého v tomto místě vadí souběh předzahrádky a sloupu. Přičemž umístit sloup a jeho základ je řádově složitější, především kvůli inženýrským sítím. Kvůli těm se nepodařilo na Masaryčku ani vrátit stromořadí. Řešení existuje – celková rekonstrukce, kterou by si tato oblast zasloužila. Takových adeptů je ale v Olomouci hodně,“ říká architekt a náměstek Pejpek, v jehož gesci je od podzimních voleb také oblast strategického rozvoje města.

Sloup před restaurací je na pomezí dvou linií stožárů, které nesou lampy a také umožňují ukotvení trakčního vedení pro tramvaje. Ostatní sloupy na této straně ulice se nacházejí při okraji chodníku, silnice či v travnatém pásu. „Jde o bodovou překážku, kterou je možné obejít, normy pro průchod jsou dodrženy. Prostor Masarykovy třídy je poměrně zahuštěný, umístění sloupu je dáno také podzemní infrastrukturou,“ doplnila mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Rekonstrukce, Masarykova třída, sloup, sloup na chodníku, překážka, zahrádka, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je problém sloup nebo zahrádka restaurace? Rekonstrukce olomouckého bulváru vytvořila kuriózní překážku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.