Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kraj nahospodařil milióny korun. Peníze teď rozdělí

PR článek

Olomoucký kraj zvládl téměř nemožné – navzdory epidemii covidu-19, energetické krizi a válce na Ukrajině dokázal za poslední dva roky výrazně investovat, a ještě k tomu nahospodařit stovky miliónů korun. Část těchto peněz teď prostřednictvím dotačních programů rozdělí mezi žadateli o dotace. Největší částka zamíří na rozvoj venkova.

„Od okamžiku, kdy jsme vedení kraje převzali, se chováme hospodárně a obracíme každou korunu. Snižujeme zděděný dluh, a přitom ještě investujeme a vytváříme rezervy. Aktuálně se nám podařilo vytvořit finanční přebytek, jehož část teď můžeme účelně rozdělit. Děkuji všem kolegům a kolegyním, kteří se na tomto úspěchu podíleli,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Přidávat se tak bude do školství, sociálních služeb, sportu, kultury a cestovního ruchu. Více peněz půjde například na opravu hřišť, do stavby cyklostezek nebo na rekonstrukce kulturních památek. O přerozdělení financí už rozhodli krajští radní a 24. dubna bude totéž schvalovat i krajské zastupitelstvo.

Nejvíce peněz na venkov

Rozvoj venkova je pro hejtmanství jednou z priorit. Chce tak zabránit tomu, aby se chudší oblasti kraje vylidňovaly a doplácely na špatnou socioekonomickou situaci. Právě proto půjde největší díl z uspořeného balíku do rozvoje venkova. Konkrétně se dotace navýší o 15 miliónů korun.

„Celkově tak do rozvoje venkova investujeme 52 miliónů korun. Je to v souladu s tím, co od začátku chceme – podpořit a zkvalitnit život na vesnicích,“ dodal hejtman Suchánek.

dotačního programu mohou starostové hradit například obnovu infrastruktury nebo si zaplatit projektovou dokumentaci na rozsáhlejší stavby. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších programů Olomouckého kraje a ze strany měst i vesnic je o něj každoročně veliký zájem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky peníze, venkov, dotace, Olomoucký kraj, ruská invaze na Ukrajinu, Josef Suchánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj nahospodařil milióny korun. Peníze teď rozdělí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.