Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na podporu miminek do dlaně: zdravotníci zvou na charitativní běh pro předčasně narozené děti

Aktivním pohybem si připomenou tisíce lidí v tuzemsku Světový den předčasně narozených dětí, který letos připadá na 7. května. K účastníkům charitativního virtuálního běhu se připojí i tým zdravotníků z novorozeneckého oddělení šternberské nemocnice. Cílem je upozornit na téma předčasného porodu a získat finanční prostředky pro další vylepšení zdravotnického pracoviště.

Běh a procházka pro miminka do dlaně se koná už potřetí. Letos poprvé poběží zaměstnanci novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Šternberk společně jako tým. V minulých letech se účastnili individuálně. „K této akci nás motivovala naše staniční sestra Martina Muchová. Na novorozeneckém oddělení pracuje tým mladých a zapálených lidí, kteří se chtějí neustále zlepšovat, vzdělávat a společnými silami posouvat oddělení kupředu. A to i ve svém volném čase,“ prohlásila Ivana Balážová, lékařka novorozeneckého oddělení.

Zdravotníci ze šternberské nemocnice na dobročinné akci rádi uvítají i další nadšené účastníky, lidé se ale mohou podle svých možností zapojit během či procházkou kdykoliv a kdekoliv. „Každý, kdo by chtěl jít nebo běžet s námi je vítán. V plánu je společná cesta na Prabábu ve Šternberku.  Rádi se uvidíme se všemi dětmi a rodiči, se kterými jsme se již potkali nebo se třeba teprve potkáme v naší porodnici. Doufáme, že se k nám přidají také kolegové z jiných oddělení,“ říká lékařka. Podle barevné symboliky této iniciativy si mohou lidé vzít také doplněk purpurové barvy. V cíli trasy je pak v plánu společný piknik, každý si může donést jídlo a pití dle vlastní chuti.

Anička z Jívové je prvním miminkem roku. Rodiče chválí personál šternberské porodnice

Mohla být nejkrásnějším vánočním dárkem, nakonec si Anička Jenderková dala oproti plánovanému termínu na čas a stala se prvním miminkem narozeným v České republice v roce 2023. Holčička se narodila ve šternberské porodnici prvního ledna osm minut...

V loňském roce se podařilo pro novorozenecké oddělení Nemocnice AGEL Šternberk vybrat téměř 10 tisíc korun. „Za výtěžek z akce jsme nakoupili potahy na inkubátory, polohovací pomůcky nebo fototerapii ze speciální látky, která eliminuje světlo a zvuky a tím snižuje stresové podněty u dětí umístněných v inkubátorech. Letos bychom za výtěžek rádi nakoupili dorozumívací zařízení k usnadnění komunikace mezi maminka a sestřičkami na dálku. V plánu toho máme více, ale vše záleží od výše výtěžku,“ zmiňuje Balážová.

Uplynulých dvou ročníků Běhu a procházky pro miminka do dlaně se zúčastnilo celkem 2847 běžců a 7634 osob šlo na procházku. Celkový výtěžek na podporu neonatologických oddělení se vyšplhal téměř ke dvěma milionům korun. Cílem bylo vždy uběhnout nebo ujít celkově 8500 kilometrů. „Letos máme jiné, vyšší ambice. Přejeme si zapojit do akce alespoň 8500 účastníků, počítáme běžce, chodce i děti v kočárku,“ uvádí Lucie Žáčková, předsedkyně a ředitelka organizace Nedoklubko. Číslo 8500 odkazuje na počet dětí, která se každoročně narodí v České republice před ukončeným 37. týdnem těhotenství. První květnovou neděli se k projektu připojuje tradičně také olomoucká fakultní nemocnice.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice AGEL Šternberk

Štítky Charita, sbírka, dobročinnost, předčasně narozené děti, Nedoklubko, charitativní běh, Šternberk, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na podporu miminek do dlaně: zdravotníci zvou na charitativní běh pro předčasně narozené děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.