Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Anička z Jívové je prvním miminkem roku. Rodiče chválí personál šternberské porodnice

Mohla být nejkrásnějším vánočním dárkem, nakonec si Anička Jenderková dala oproti plánovanému termínu na čas a stala se prvním miminkem narozeným v České republice v roce 2023. Holčička se narodila ve šternberské porodnici prvního ledna osm minut po půlnoci, a i s maminkou se těší dobrému zdraví.

Za šťastnými rodiči z Jívové dorazili do porodnice ve Šternberku s gratulacemi zástupci vedení kraje, města i nemocnice. „Hlavní je, že maminka i dítě jsou zdravé. Prvenství pro rok 2023 už je jen takový bonus například pro nemocnici. V porodnici je špičková péče a profesionalita na prvním místě. Fakt jim chci za všechno moc poděkovat,“ vyjádřil vděk zdravotníkům tatínek prvního miminka roku 2023 David Jenderka.

První miminka roku 2023 v Olomouckém kraji
Šternberk 1.1. 0:08: Anička, 2700 g, 45 cm
FN Olomouc 1.1. 1:32: Victorie, 3720 g, 52 cm
Šumperk 1.1. 3:54: Natálie, 3245 g
Přerov 1.1. 8:57: Melanie, 3150 g, 50 cm
Prostějov 1.1. 22:52: Viktorie, 3850 g, 51 cm
Jeseník 2. 1. 7:18: Eliáš, 3466 g, 51 cm

Ten svou partnerku mohl v náročných chvílích podporovat jen na dálku, coby výpravčí byl totiž zrovna v práci v Domašově nad Bystřicí.

„Prožíval jsem to bohužel v práci, bylo hodně těžké se soustředit. Směny už nešly prohodit, měl jsem předtím deset dní volna. Ale všechno člověk nenaplánuje. Maminka je ale neskutečná bojovnice a zvládla to, jsem na ni hrdý. Asi to tak mělo být. Nevím, jestli je to nějaké znamení, ale člověk si to musí zažít, rodičovství nejde popsat,“ podotkl otec malé Aničky, za kterou zavítal do porodnice i s jejím dvouletým bráškou.

Pro záchranu nejmenších: olomoucký vrtulník může vzlétnout se speciálním inkubátorem

Po desetileté pauze mohou letečtí záchranáři přepravovat novorozence ve speciálním transportním inkubátoru. Pro záchranu nejmenších dětí v kritickém stavu hraje roli každá minuta. Malé pacienty nyní mohou záchranáři přepravit do nemocnice bezpečně...

I on se narodil ve Šternberku a porod byl komplikovanější. „Tehdy to trvalo asi dvanáct hodin a přitom jsem právě viděl, jak tady zdravotníci skutečně ví, co mají dělat. Patří jim veliká poklona, protože to opravdu není jen tak,“ ocenil práci lékařů a sestřiček David Jenderka.

Na přelomu Silvestra a Nového roku ale narození Aničky probíhalo přirozenou cestou a bez problémů. „Kdyby měly takový porod všechny ženy, tak by chtěly rodit pořád. Šlo to jako po másle. Hlavně, že jsme obě zdravé a v pořádku. Byla jsem velmi spokojená s veškerým personálem, s jeho ochotou a péčí,” těší dnes již dvojnásobnou maminku Janu Šlíškovou.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Zdraví, dítě, porod, porodnice, rodiče, Nový rok, nemocnice, Šternberk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anička z Jívové je prvním miminkem roku. Rodiče chválí personál šternberské porodnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.