Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Olomouc poslala dopis ministrovi, má zájem o budovu s poštou na Horním náměstí

Budovu s poštou na Horním náměstí chce do svému majetku získat bezúplatným převodem město Olomouc. Rozsáhlá historická stavba přímo v centru by pak měla sloužit úředníkům a přesunout by se na náměstí mohla i pobočka České pošty z náměstí Republiky, kterou státní podnik chce zachovat. O převedení budovy požádala olomoucká radnice dopisem ministra vnitra.

Pobočka České pošty na Horním náměstí v Olomouci je navzdory sérii jednání s Česku poštou nadále na seznamu rušených poštovních úřadoven. Zástupci města se obrátili dopisem na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Do nemovitosti, jež je v majetku státu, by se mohli přestěhovat úředníci, kteří se zabývají dopravně-správními záležitostmi, a také poštovní pobočka z nedaleké Mariánské ulice u náměstí Republiky, která má zůstat v provozu. „Na odpověď ministerstva zatím čekáme,“ řekla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Česká pošta v polovině roku zruší v Olomouckém kraji dvě desítky poboček. O sedm poboček přijde Olomouc, což je polovina jejich aktuálního počtu. Radnice nesouhlasí s rušením poboček na Horním náměstí a v Holici, obává se zhoršení dostupnosti poštovních služeb pro obyvatele a firmy. Pobočka pošty na Horním náměstí je podle Štědré hojně navštěvovaná a má bezbariérový přístup. Primátor Miroslav Žbánek (ANO) v dopise Rakušana upozornil na to, že pokud by tato pobočka byla opravdu zrušena a její budova nabídnuta k prodeji, tak se nabízí její bezúplatný převod na město.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město Olomouc usilovat o budovu pošty na Horním náměstí?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Pokud by Česká pošta nabídla budovu na Horním náměstí v Olomouci k prodeji, mělo by město usilovat o její koupi?...

Radnice by díky tomu podle Štědré vyřešila problém se zajištěním vhodných prostor pro odbor magistrátu zaměřený na dopravně správní problematiku. „Objekt by pak sloužil veřejnosti pro výkon uvedené státní správy a souběžně s tím nabízí zase město možnost bezplatné výpůjčky prostor pro přesunutí pobočky ČP 1 v Mariánské ulici do objektu na Horním náměstí. Za předpokladu, že by se stal majetkem města,“ uvedla Štědrá. Odbor, který má na starost záležitosti řidičů, nyní sídlí v budově ve Vejdovského ulici, která je v majetku státu. „Smlouva o výpůjčce mezi státem a městem končí letos k 31. prosinci,“ dodala Štědrá.

Česká pošta podle vedení města nezohlednila správně kritéria pro výběr poboček ke zrušení. Nevzala v potaz například věkovou skladbu obyvatel v městských částech. „To se nejvíce projeví v Holici. Upozornili jsme ministra a předtím také zástupce vedení České pošty i na to, že přesun klientů z Holice na poštu u olomouckého hlavního nádraží může způsobit problémy. Situace s parkováním je tam už nyní dost problematická vzhledem k intenzitě dopravy a kapacitě parkoviště,“ řekla Štědrá.

Vedení olomoucké radnice v dopise Rakušanovi navrhlo svolat jednání za účasti pracovníků Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, protože uzavírání poštovních poboček vyžaduje vzhledem ke složitosti určitý čas.

Se zástupci ČP jednají i představitelé radnice v Prostějově, kde mají být v polovině roku uzavřeny čtyři ze sedmi poboček pošty. „Dle dosavadního průběhu jednání se, jak věříme, podařilo dojednat záchranu pošty na Plumlovské ulici výměnou za poštu v Čechovicích. Město dál jedná s ČP o možnosti provozování pošty Partner minimálně v části Čechovice. Zde zatím k jednoznačnému výsledku jednání nedospělo,“ řekla mluvčí radnice Jana Gáborová.

Česká pošta zveřejnila v březnu seznam 300 poboček, které zruší k polovině roku. Vybírala je podle návštěvnosti, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomiky jejich provozu a podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD. Firma uvedla, že k rušení poboček přistupuje z úsporných důvodů, aby se vyhnula insolvenci. Pošta má v ČR 3200 poboček, po zrušení jich tedy bude 2900.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Pošta, Česká pošta, pobočka Olomouc, náměstí Olomouc, Horní náměstí, Olomouc, rušení pošt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc poslala dopis ministrovi, má zájem o budovu s poštou na Horním náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.