Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město Olomouc usilovat o budovu pošty na Horním náměstí?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Pokud by Česká pošta nabídla budovu na Horním náměstí v Olomouci k prodeji, mělo by město usilovat o její koupi? Jaké by mohlo být další využití budovy?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Miloslav Tichý (ANO) 

Z přístupu České pošty a způsobu jejich (ne)jednání s městy a obcemi nemůže mít nikdo radost. Zástupci České pošty dnes otevřeně přiznávají, že komunikace byla nešťastná, a nejsou ani schopni řádně odůvodnit výběr všech rušených pošt. Co se týče hojně využívané pošty na Horním náměstí, jsem přesvědčený, že velmi významnou roli při rušení této pobočky hraje právě ekonomická výtěžnost z prodeje budovy. 

V prvé řadě jsme usilovali o zachování této pobočky pošty výměnou za případné zrušení pobočky na nám. Republiky, a toto jsme vedení České pošty při osobním jednání sdělili. A ačkoliv bylo řečeno, že se o výměnách „kus za kus“ dá jednat, z informací ze dne 19. 4. plyne, že tento návrh nereflektovali. Pokud by město mělo přebírat jakékoliv nemovitosti, pak musí existovat jasný záměr a důvod, proč tak činí. V případě pobočky pošty na Horním náměstí jím může být například přemístění některé správní agendy magistrátu po skončení nájmu, avšak při současném zachování provozu pošty, byť v nějaké redukované podobě.

Otakar Štěpán Bačák (spOLečně) 

Ve vazbě na záměr ukončit provoz pošty na Horním náměstí jsme oslovili přímo ministra vnitra a generální ředitelství České pošty s následujícími návrhy. Budova není ve vlastnictví pošty, nýbrž státu a hospodaří s ní Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Dále město již delší dobu nemá dořešenu dislokaci odboru agendy řidičů a motorových vozidel, ke které máme od MV ČR slíbenou finanční či věcnou kompenzaci za uvolnění prostor v budově Krajského ředitelství PČR. Proto jsme požádali o převod této budovy, kterou bychom byli schopni využít pro poskytování služeb této agendy, a zároveň jsme nabídli, že bychom vyčlenili, případně i bezúplatně, minimálně dvě přepážky pro činnost pošty, která by se mohla přesunout z plánované ponechané pošty na náměstí Republiky. No řekněte, má-li někdo na srdci službu občanům jako prioritu, takové nabídce se nadá odolat.

POLITICKÁ KORIDA: Mají si obce a města ponechat kontrolu nad odpady?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Podporujete krajský odpadový projekt i poté, co z něho vystoupilo město Prostějov? Měly by si obce ponechat...

Jan Holpuch (Spolu) 

Nemělo, byl by to krok zpátky. Město na Horním náměstí magistrátní budovy vlastnilo (Salmův palác, Dům U jelena) a z řady dobrých důvodů se jich zbavilo. Úřad má sídlit pohromadě v dobře dostupné lokalitě. To historická budova pošty nesplňuje. Navíc na podobné ad-hoc projekty radnice nemá peníze. Stačí připomenout zoufalé úvahy současného vedení o redukci divadla a filharmonie.

Pokud stát opravdu pobočku na Horním náměstí zruší (s čímž nesouhlasím) a nemá pro ni rozumné využití, má ji transparentně prodat. Příklady domů v centru, které se ocitly v soukromém vlastnictví, ukazují, že výsledkem není žádná tragédie, ale hezky opravené budovy s řadou zajímavých obchodů, kaváren a dalších služeb.

Eva Machová (STAN a Zelení) 

Město má usilovat o koupi nebo převod takových objektů, které potřebuje pro zajištění služeb občanům. Objekt má být dostupný nebo přizpůsobený potřebné službě i občanům, kteří takovou službu využívají. Budova Pošty na Horním náměstí nesplňuje požadavek dostupnosti pro občany: budova je dostupná pro pěší, ale dostupnost pro ostatní je komplikovaná zejména nedostatkem parkovacích míst. To byl mj. jeden z hlavních důvodů, proč postupně město opustilo i další objekty na Horním náměstí.

Také není účelné kupovat objekty pro jakoukoliv činnost, kterou může vykonávat soukromý subjekt. Samosprávy mají co nejméně podnikat (hospody, penziony). To, nechť přenechají soukromým subjektům, které jsou v případě podnikání efektivnější. Výjimkou samozřejmě mohou být oblasti, které trh neřeší. Věřím, že pokud bude objekt nabídnut k prodeji, tak si najde svého majitele (restaurace, penzion, kultura, bydlení?). Je na lukrativním místě, kde se dějiny budou psát i nadále.  

POLITICKÁ KORIDA: Jste pro sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Radnice nyní hledá nový model pro provoz Moravského divadla a Moravské filharmonie. Ve hře je i jejich sloučení....

Martin Jirotka (SPD a Trikolora) 

Předně musíme říci, že takto pojatá transformace České pošty nám přijde nešťastná. Rušení 300 poboček a vložení dalších 8 miliard korun do nejistého výsledku nové České pošty, který dle našeho názoru nebyl dostatečně komunikován, není zde konsensus zainteresovaných subjektů, chybí analýza všech dopadů - je do budoucna velkým hazardem. Města a vetší obce, kterých se rušení nejvíce týká, se tuto informaci dozvěděla na poslední chvíli.

Co se týká budovy na Horním náměstí v Olomouci, kde sídlí Česká pošta, která se má rušit, tak tam je situace složitější. Budova není v majetku pošty, ale vlastní ji stát prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcích majetkových. Pošta tedy budovu prodávat nebude a pokud by ji stát nabídl městu za "1 Kč", tak určitě budovu město využije. Pokud se ale bude prodávat formou veřejné soutěže, myslíme si, že město by o budovu v ceně desítek miliónů korun, vzhledem ke své velké zadluženosti, nemělo usilovat.

Pavel Grasse (ProOlomouc a Piráti) 

Pokud přeskočíme fakt, že rušení pobočky České pošty právě na Horním náměstí je z mého pohledu městského plánovače pousmáníhodný nesmysl, hodný tak akorát kroucení hlavou, určitě by město o budovu mělo zájem projevit. Ale ještě zůstanu u té pobočky. Právě provozovna České pošty, tedy státního podniku realizujícího zde nepochybně veřejnou službu, je právě to, co by běžný člověk na hlavním náměstí města s jistotou očekával. Kde jinde umísťovat ve městech a vesnicích pobočky České pošty, kde si ať už jako obyvatel, nebo návštěvník či turista s jistotou koupím známku na pohled, vyberu nebo pošlu peníze nebo zaplatím složenku či ověřím dokument, než na náměstích, návsích nebo u nádraží. Vím, že pokrok nejde zastavit (v tomto případě pokrok viděný ministerstvem vnitra), ale neopouštěl bych myšlenku, že tímto „pokrokem“ se pro spoustu občanů vytrácí celoživotní jistoty, jak se v komunitě chovat a jak se pohybovat ve veřejném prostoru. Za mě by to chtělo citlivější a empatičtější, ne jen „technicistní“ přístup.

Pokud by Česká pošta nabídla budovu městu, tak určitě ano, město by mělo projevit zájem o koupi. A ještě víc, město by mělo být ve snaze získat budovu aktivní. Stále totiž trvá potřeba racionalizovat umístění agend městského úřadu, třeba pracovišť, která jsou dnes decentralizovaná, a právě náměstí v blízkosti městské radnice považuji za velmi vhodné místo pro občany.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky politická korida, pošta, koupě, město, magistrát, Olomouc, Česká pošta, Olomouc, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, ANO 2011, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město Olomouc usilovat o budovu pošty na Horním náměstí?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.