Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Z daní přitekly do olomoucké pokladny stamiliony navíc. Město loni hospodařilo s přebytkem

Díky nárůstu daňových výnosů skončilo hospodaření Olomouce za loňský rok v přebytku přes 166 milionů korun. Město zveřejnilo na webu závěrečný účet za rok 2022, výdaje hanácké metropole překročily částku 3 miliardy korun. Příjmy byly ještě vyšší, a bilance se tak dostala do černých čísel.

Celkové příjmy města v roce 2022 obnášely 3,248 miliardy korun a výdaje 3,082 miliardy korun. Schválený rozpočet Olomouce na loňský rok počítal s příjmy 2,727 miliardy korun, výdaji 2,89 miliardy korun a schodkem 162,84 milionu korun.

Skutečné příjmy města ale byly nakonec díky masivnějším daňovým výnosům vyšší zhruba o půl miliardy korun. Přijaté dotace ve srovnání se schváleným rozpočtem vzrostly o 113 milionů korun na bezmála 628 milionů korun a nedaňové příjmy klesly o 92 milionů korun na 143,6 milionu korun.

O dvě koruny podraží od září základní jízdenka městské hromadné dopravy v Olomouci, cena se bude zvyšovat i u dalších jízdenek včetně například měsíčních či ročních kuponů. Podle vedení dopravního podniku je tento krok nutný kvůli plánovaným...

Více peněz potřebovala olomoucká radnice na provozní výdaje, ty vzrostly na 2,393 miliardy korun z původně plánovaných 2,21 miliardy korun. Podstatnou část provozních výdajů radnice představují její platby za služby poskytované městskými společnostmi, mezi které patří Dopravní podnik města Olomouce, Technické služby města Olomouce, Správa nemovitostí Olomouce a Flora Olomouc. Za tyto služby loni město zaplatilo celkem 692,6 milionu korun, schválený rozpočet počítal s 671,5 milionu korun.

V roce 2021 skončilo hospodaření Olomouce přebytkem 235,3 milionu korun. Podepsaly se na tom tehdy nejen vyšší daňové výnosy, ale i úsporná opatření a kompenzace státu za dopady epidemie koronaviru na příjmy města.

Schválený rozpočet na letošní rok je postaven na příjmech 3,017 miliardy korun a výdajích 3,181 miliardy korun. Schodek 164 milionů korun radnice pokryje pomocí úvěrů i zapojením přebytku z předchozího období. Příjmy města jsou v rozpočtu na rok 2023, který olomoucké zastupitelstvo schválilo loni v prosinci, meziročně vyšší o 290 milionů korun a výdaje o 291 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Peníze, rozpočet, finance, městský rozpočet, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z daní přitekly do olomoucké pokladny stamiliony navíc. Město loni hospodařilo s přebytkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.