Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

ANKETA: MHD v Olomouci čeká zdražení. Souhlasíte s úpravou cen?

, aktualizováno 10. května 2023, 11:36

O dvě koruny podraží od září základní jízdenka městské hromadné dopravy v Olomouci, cena se bude zvyšovat i u dalších jízdenek včetně například měsíčních či ročních kuponů. Podle vedení dopravního podniku je tento krok nutný kvůli plánovaným rozsáhlým investicím, inflaci, zdražení energií i rozšíření služeb, které dopravce v hanácké metropoli poskytuje.

Od 1. září si cestující, kteří chtějí jet autobusem nebo tramvají DPMO, připlatí za základní jízdenku o dvě korun, místo stávajících 18 korun vyjde na dvacet. O korunu podraží zlevněná jízdenka, která bude ale nově pro juniory platná ve věku od 6 do 18 let namísto současné kategorizace od 6 do 15 let. Změní se i cena časových jízdenek, měsíční kupon podraží o padesát korun, roční o 250 Kč. Výrazný skok se plánuje u plateb za jednodenní jízdenku, která aktuálně stojí 46 korun. Od září ale vyjde na korun osmdesát.

Zdražení MHD v Olomouci? Dvě koruny navíc by nic nevyřešily, uvažovali politici v debatě

S otázkou na adekvátní cenu jízdenek pro autobusy a tramvaje v Olomouci se obrátila moderátorka předvolební debaty na kandidáty na post primátora v hanácké metropoli. I při rostoucích nákladech a inflaci se politici shodli, že cena jízdného by se...

Ke změně tarifu v podobném rozsahu došlo podle zástupců DPMO v Olomouci naposledy v roce 2011, úprava v roce 2020 se týkala pouze jednotlivých jízdenek a došlo naopak ke zlevnění ročního kupónu na MHD. „Od roku 2020 však došlo k rozšíření poskytovaných služeb v řadě oblastí, z čehož nejdůležitější je prodloužení a obsluha tramvajové trati na Nové Sady. Současně s tímto navýšením provozních nákladů se na hospodaření DPMO, a.s. projevují i dopady energetické krize a inflace. Radu města Olomouce se nám podařilo přesvědčit, že navýšení ceny jízdného a zvýšení výnosů je nezbytné pro financování dalších připravovaných investičních projektů,“ uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Jaroslav Michalík.

Potřebu zvýšení cen podle dopravního podniku přinášejí plánované investice do eletroautobusů, obnovy tramvají a tramvajových tratí či pořízení smart technologií. Dalším důvodem je pak blížící se konec fixace ceny elektřiny, kterou má DPMO sjednanou do konce tohoto roku. „Jednou z příčin úpravy tarifu je také snaha o zachování dopravní obslužnosti ve stávající podobě bez omezení. I se změnou ceny jízdného zůstává městská hromadná doprava v Olomouci pro cestující cenově dostupnější než doprava ve srovnatelných českých městech,“ dodává mluvčí olomouckého dopravního podniku Anna Sýkorová.

Souhlasíte se zvýšením cen jízdenek MHD v Olomouci v roce 2023?

Celkem hlasovalo419 čtenářů

Mětská hromadná doprava je nejvíce dotovanou službou města. „Vlastní výnosy DPMO činí pouze 30 procent, zbývajících 70 procent kompenzuje město z vlastního rozpočtu, což je pro rok 2023 cca 405 milionů korun,“ upozornila Sýkorová.

Dopravní podnik navrhoval původně cenu 22 nebo 24 korun. „Rada rozhodla o postupném navyšování, které odráží rostoucí ceny vstupů a nároky na plánované investice,“ dodala mluvčí. Vyšší cenu 22 korun nicméně zaplatí lidé, kteří si základní jízdenku kupují přes SMS zprávy, preferovanou variantou je nákup v prodejnách, trafikách, automatech či prostřednictvím mobilní aplikace.

„S ohledem na všechny výdaje i zvýšení mezd zaměstnanců není úplně udržitelné nezvýšit ceny. Do určité míry s optimalizací souhlasím. Správná cesta je podle mě výrazné zvýšení jednorázových jízdenek, které využívají zejména turisté. Z tohoto pohledu je aktuální krok příliš opatrný. Na časové jízdenky, které pomáhají i tomu, abychom ve městě neměli tolik aut, bych sahal co nejméně a nejlépe je vůbec nezdražoval,“ komentoval na dotaz Hanácké Drbny opoziční zastupitel a člen dozorčí rady DPMO Josef Kaštil (SPOLU).

Zvýšení komfortu cestujících kvůli investicím se podle něj projeví až za nějakou dobu. „Je to běh na dlouhou trať, ale než třeba začnou jezdit nové elektrobusy, tak to pár let potrvá. Podobné je to například i s placením jízdenek platební kartou v autobusech. S celkovým zdražením by bylo dobré nabídnout nějaké bonusy, což se moc dít nebude. Jednou z výhod by měla být například možnost platit roční kupon měsíčními platbami ve stylu například Netflixu a při dodržení plateb by pak měla být i výrazná sleva,“ přiblížil Kaštil.

Nové tarify DPMO platné od 1.9.2023. Zdroj: Dopravní podnik města Olomouce

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, jízdné, zdražení MHD, zdražení jízdenek, DPMO, MHD, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: MHD v Olomouci čeká zdražení. Souhlasíte s úpravou cen?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.