Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

VIDEO: Vlk, rys a orel mezi motorovými pilami a harvestory nepřežijí, apelují ochránci na správu Jeseníků

Ochránci přírody, kteří nedávno přišli s důkazy, že se v Jeseníkách usadily jeden až dva vlčí páry, vyzvali správu chráněné oblasti, aby se o ochranu nejen těchto přísně chráněných divokých šelem více zasadila. Hory podle nich devastují přílišné kácení nebo zástupy turistů mimo stezky, a zvěř tak nemá klid.

"Opakované potvrzení výskytu vlků v Jeseníkách je velký úspěch. Pro zdravé fungování horské přírody je důležitý také rys ostrovid, zásadní je ale to, že Správa CHKO nezvládá účinnou ochranu vzácných lokalit před neukázněnými turisty, chození mimo stezky a rušení divokých zvířat. Nejlepším řešení je proto vyhlášení Národního parku Jeseníky."
Ivo Dokoupil, Hnutí DUHA Jeseníky

Ekologové vlky zachytili v severovýchodní části Hrubého Jeseníku zvané Medvědí hornatina na třech odlehlých lokalitách. "Vlky jsme zaznamenali již dříve, ale nyní je to poprvé, kdy se podařilo nafilmovat vlčí pár opakovaně. Možná to mohou být i dva vlčí páry, doufáme, že se dočkáme i vlčí smečky. Je to skvělá zpráva," netajil radost předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.

Rozsáhlé ostrovy divoké přírody a tisíce hektarů přirozených horských lesů lze podle něho v tuzemsku najít už pouze na Šumavě a v Jeseníkách. Správa chránění oblasti však pro klíčové druhy, jako jsou vlk, rys, orel skalní nebo tetřev hlušec, nevytváří vhodné podmínky. Zásadním problémem jsou podle Bačíka celoroční těžby dřeva, ničení starých lesů, vysoký počet lidí na horách a pytláctví.

"Jeseníky jsou posledním velkým ostrovem divoké přírody na Moravě. Vlci se sem vrací, proto žádáme Správu CHKO, aby přijala konkrétní opatření na jejich ochranu. Klíč k přežití jesenické divočiny má správa, bohužel pro to ale nedělá téměř nic. Je potřeba vytvořit klidová a bezzásahová území alespoň na deseti procentech plochy a rozšířit rezervace v oblasti Pradědu a Keprníku. Jeseníky jsou domovem pro vlka, rysa i orla, nebudou ale žít mezi motorovými pilami, harvestory a zástupy lidí, co chodí mimo stezky," vyzval Bačík.

VIDEO: Vlčí pár brázdí Jeseníky. Ochránci přírody zveřejnili jedinečné záběry z fotopastí

Ve třech lokalitách CHKO Jeseníky potvrdil monitoring ekologických organizací výskyt vlků, je to navíc poprvé, kdy se prokázalo, že se v těchto horských partiích Olomouckého a Moravskoslezského kraje pohybuje jeden až dva vlčí páry. Ochráncům...

Jeseníky nyní připravují nový plán péče o chráněnou oblast s prioritami na dalších deset let. "Tomu samozřejmě předchází i analýza stávajícího stavu a vyhodnocení dosavadního přístupu. Pokud usoudíme, že rozšíření je vhodné, do plánu je navrhneme. Rozšíření je však možné jen po dohodě s vlastníky, v Jeseníkách mnohdy privátními," reagovala Karolína Šůlová, mluvčí Agentura ochrany přírody a krajiny, pod kterou Jeseníky spadají.

Návrat vlků a dalších chráněných druhů zvířat do hor je podle ní známkou toho, že jim má zdejší příroda co nabídnout. Kvůli výskytu vlků agentura například uspořádala setkání s místními zemědělci, kde se probíralo vhodné zabezpečení hospodářských zvířat.

"Kvůli tomu, aby se minimalizovaly konflikty, připravila agentura Program péče o vlka obecného. Klíčové je, aby si vlci nezvykli chodit pro snadnou potravu do ohrad. Chovatelé mají možnost získat dotaci na zabezpečení stád, v případě škod mají nárok na jejich náhradu," vysvětlila mluvčí.

Šůlová připomíná, že 4,5 procenta rozlohy Jeseníků tvoří národní přírodní rezervace, kam je vstup dovolen jen po značených cestách, a pokud tu probíhá těžba kůrovcem napadených stromů, tak v omezeném rozsahu. První zóna zaujímá 7,3 procenta rozlohy a druhá zóna 23,2 procenta. "Znamená to, že třicet procent rozlohy území má režim nejpřísnější a zvýšené ochrany přírody," argumentuje.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Společnost přátel Jeseníků

Štítky vlk, rys, orel, podmínky, kritika, ochrana, Jeseníky, příroda, řetězová pila, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, chráněná krajinná oblast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vlk, rys a orel mezi motorovými pilami a harvestory nepřežijí, apelují ochránci na správu Jeseníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.