Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

VIDEO: Vlčí pár brázdí Jeseníky. Ochránci přírody zveřejnili jedinečné záběry z fotopastí

Ve třech lokalitách CHKO Jeseníky potvrdil monitoring ekologických organizací výskyt vlků, je to navíc poprvé, kdy se prokázalo, že se v těchto horských partiích Olomouckého a Moravskoslezského kraje pohybuje jeden až dva vlčí páry. Ochráncům přírody se je podařilo nafilmovat díky fotopastem v oblasti Medvědí hornatiny. Unikátní záběry se rozhodli zveřejnit a apelují na zajištění opatření na ochranu vzácných šelem.

Podle zástupců Společnosti přátel Jeseníků (SPJ) a Hnutí DUHA Jeseníky (HDJ) je horská oblast posledním velkým ostrovem divočiny na Moravě. K ochraně přírody se snaží přispět také nezávislým pozorováním a monitoringem vzácných druhů. V severovýchodní části Hrubého Jeseníku zvané Medvědí hornatina se na třech odlehlých lokalitách podařilo v nedávné době zaznamenat pohyb vlčího páru.

„Vlky jsme zaznamenali již dříve, ale nyní je to poprvé, kdy se přímo na území CHKO Jeseníky podařilo nafilmovat a natočit vlčí pár a to opakovaně. Možná to mohou být i dva vlčí páry, identifikace zatím není úplně jasná. Doufáme, že se dočkáme i vlčí smečky. Je to skvělá zpráva a splnění přání. Jde zároveň o zásadní informaci pro ochranu přírody v oblasti Jeseníků,“ komentoval Ondřej Bačík, předseda Společnosti přátel Jeseníků.

Ekologičtí aktivisté upozorňují, že velké šelmy včetně vlků mají v lesním ekosystému důležitou roli na vrcholu potravního řetězce. Vlci by mohli přirozeným způsobem redukovat počty divokých prasat či srnčí a jelení zvěře, která je na některých místech přemnožená. „Návrat vlků by vedl k obnovení rovnováhy v přírodě Jeseníků. Podstatným přínosem vlků a dalších velkých šelem v horské přírodě je funkce takzvané zdravotní policie lesa, kdy přednostně loví kořist slabší, nemocnou či s nějakým hendikepem. Přispívají tak k udržení zdravější populace zvěře. Velmi dobrým příkladem přínosu návratu vlčích smeček jsou případy v Národním parku Yellowstone a v Národním parku Šumava,“ říká Ivo Dokoupil, koordinátor hnutí DUHA Jeseníky.

Návrat velkých šelem znamená ale i riziko napadení hospodářských zvířat, které ale podle ochránců není příliš vysoké. „Odborné analýzy provedené ve střední Evropě dokládají, že hospodářská zvířata tvoří jen necelé jedno procento vlčího jídelníčku,“ zmiňuje Dokoupil. Ohrožení vlci žijí také v Beskydech, kde stát zaplatil v loňském roce chovatelům zabitých zvířat kompenzace ve výši 1,3 milionu korun.

FOTO, VIDEO: V Jeseníkách kromě vlka a rysa sídlí také král nebes, orel skalní. Potvrdily to unikátní záběry

V nejvyšších Moravskoslezských horách se patrně usídlil král nebes, orel skalní. Kromě toho zde pobývají také vzácné šelmy, jako jsou vlk a rys. Ukázaly to unikátní záběry z fotopastí, které nyní zveřejnili ochránci přírody. Ti zároveň apelují na...

Představitelé Společnosti přátel Jeseníků i Hnutí DUHA apelují na přijetí opatření, která by zvýšila ochranu vlků a dalších druhů. Dopisem se obrátili také na vedení Správy CHKO Jeseníky. Současně žádají veřejnost, aby jim případně hlásila informace o spatření vlků na území Jeseníků.

Ochránci přírody dodávají, že při dodržení základních pravidel není nutné mít strach z pobytu v horách. „V oblastech s výskytem vlků je vhodné držet se na turistických stezkách a majitelé psů by neměli pouštět své psy na volno. Nedávný případ usmrcení psa vlkem u Jablunkova je ukázkou toho, že šelma si může hájit své teritorium před narušitelem. Volné pobíhání psů přitom zakazuje i myslivecký zákon,“ říká Ondřej Bačík, předseda SPJ.

Nejen on by ocenil další rozvinutí potenciálu divoké přírody v oblasti Jeseníků. „Jeseníky jsou domovem pro vlka, rysa i orla, nebudou ale žít mezi motorovými pilami, harvestory a zástupy lidí, co chodí mimo stezky. Značným problémem je overturismus a propagace odlehlých míst na Facebooku a Instagramu. Je potřeba také zabránit pytláctví a vyčlenit bezzásahovou nerušenou zónu, kde vznikne prostor pro přežití vzácných druhů. O tom je nutné jednat,“ prohlásil Bačík.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Společnost přátelé Jeseníků

Štítky Příroda, Jeseníky, ochrana přírody, video vlci, vlk Jeseníky, vlci Jeseníky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vlčí pár brázdí Jeseníky. Ochránci přírody zveřejnili jedinečné záběry z fotopastí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.