Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Tisíce tun suti míří z olomoucké fakultky. Nemocnice apeluje na opatrnost v areálu

Se zahájením etapy strojní demolice nejstarší budovy Fakultní nemocnice Olomouc se pojí i zvýšený pohyb nákladních vozidel. Těžká auta odvážejí z areálu vybouraný materiál. Suť z rozlehlé, takřka sto třicet let staré stavby, bude proudit přes nový výjezd v Hněvotínské ulici.

Demoliční bagry se pustily před týdnem do bourání odstrojené nemocniční budovy přezdívané Franz Josef. Nahromaděnou suť budou z areálu odvážet nákladní vozy ještě několik týdnů. Trasa povede kolem hlavní lékarny a porodnice přes stále jen slabě vytížený alternativní vjezd do areálu v Hněvotínské ulice, který funguje od ledna 2021.

„Po celou dobu realizace demoličních prací bude vývoz suti kontinuálně zajišťovat čtyři až šest nákladních automobilů. Vývoz bude probíhat po stanovené trase. Prosíme veřejnost, aby věnovala pozornost zvýšené intenzitě nákladní dopravy zejména při přechodu přes vozovku na exponovaných místech před budovou lékarny a u Kliniky psychiatrie, tedy budovy U a také u Porodnicko-gynekologické kliniky, tedy budovy C. Děkujeme za pochopení a předem se omlouváme za způsobené komplikace,“ řekl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. S dokončením demolice pavilonu B včetně následných terénních úprav se počítá začátkem září.

V minulém týdnu byl také pro pěší omezený pohyb v okolí bourané stavby. Na jejím místě má v následujících přibližně čtyřech letech vzniknout nové centrum největšího zdravotnického zařízení v oblasti střední Moravy. „Do nového pavilonu B se přestěhují kompletně čtyři kliniky, a to neurologie, neurochirurgie, ortopedie a traumatologie. Své provozy do něj rozšíří také urgentní příjem, Radiologická klinika, centrální operační sály a Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. V budově vznikne mimo jiné deset operačních sálů, tři sály pro jednodenní chirurgii se zázemím pro dospávání a jednotka intenzivní péče pro jmenované lůžkové obory,“ vyjmenoval plánované moderní provozy pro zdravotníky a pacienty ekonomický náměstek ředitele FN Olomouc Tomáš Uvízl. Náklady na stavbu se mají pohybovat okolo čtyř miliard, financování zajistí nemocnice ve spolupráci se státem.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky nemocnice, Olomouc, demolice, Franz Josef, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce tun suti míří z olomoucké fakultky. Nemocnice apeluje na opatrnost v areálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.