Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Olomoucká dotřiďovací odpadová linka začíná proces EIA. Má fungovat pro širší region

Čtyřicet až padesát tisíc tun odpadu ročně by mělo projít přes plánovanou dotřiďovací linku nového Odpadového centra v Olomouci. Záměr výstavby haly s potřebnou technologií nechávají olomoucké technické služby posoudit z hlediska vlivu na životní prostředí – EIA. Linka díky své kapacitě poslouží i pro zpracování odpadu z dalších měst a obcí regionu.

Hala pro dotřiďovací linku a menší skladovací budova by měly vzniknout v areálu Technických služeb města Olomouce ve Chválkovicích v lokalitě ulice U Panelárny. Město se instalací moderní technologie, připravuje na změny v legislativě. Od roku 2025 by mělo docházet k citelnému podražení skládkování odpadů, o pět let později už nebude možné neupravené komunální odpady na skládky odvézt. 

Podle dokumentace EIA by mělo zařízení na okraji Olomouce zpracovat 50 tisíc tun komunálního odpadu ročně a po deseti tisících tunách vytříděného plastového a papírového odpadu z barevných kontejnerů. Možný vliv areálu na životní prostředí bude nyní posuzovat Krajský úřad Olomouckého kraje.

Třídící linka by měly tvoři separátory bubnového, optického a balistického typu.  „Odpad se mezi separátory bude přemisťovat po pásových dopravnících. V závěru třídícího procesu bude provedena negativní separace v třídící kabině. Finálním výstupem třídění jsou vyseparované komodity - plastová komodita, palivo TAP, železné a neželezné kovy, papír a lepenka,“ popisuje dokumentace základní princip plánovaného zařízení. Náklady na vybudování celého komplexu se mají blížit půl miliardě korun, investor bude usilovat také o získání dotační podpory.

Odpady zde nechceme, odmítají lidé v Mostkovicích a Biskupicích plány investorů. Sepisují petice

Lidé z Mostkovic a Biskupic na Prostějovsku odmítají odpadová centra, která tam chtějí postavit soukromé firmy. Bojí se znečištění podzemních vod, zápachu, nárůstu dopravy nebo prašnosti. Výstavbě linek na zpracování odpadů z celého Prostějovska...

 

Odpad produkovaný občany a organizacemi v Olomouci a v přilehlých obcí vytíží kapacitu nového areálu přibližně zpoloviny. Další materiál by mohl do Chválkovic proudit z měst a obcí zapojených do krajského projektu Odpady Olomouckého kraje. Společný projekt obcí, měst a hejtmanství se zaměřuje na vytvoření systému odpadového hospodářství, který si vyžádá výrazné investice právě například do dotřiďovací linky, se zprovozněním technologie se počítá okolo roku 2026. Následně by pak sdružení samospráv mělo pod větší kontrolou suroviny, zisk a náklady i výnosy plynoucí z nakládání s odpady, což má vést k omezení nárůstů poplatků za odpad pro občany.

Do projektu se zapojily obce a města, ve kterých žije více než polovina ze 620 tisíc obyvatel Olomouckého kraje. Naopak například Prostějov upřednostnil variantu spolupráce se soukromou společností. Další města a obce nyní zvažují možné varianty. „Jsem si jistý, že se tento municipální projekt v posledních dvou letech posunul správným směrem. Zcela transparentně a hlavně ve prospěch občanů zapojených měst a obcí. S nulovými benefity pro soukromé nadnárodní firmy, zájmové skupiny nebo politiky,“ uvedl již dříve hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky Odpady, odpadové hospodářství, organizace, recyklace, obce, sběrový dvůr, Olomouc, Technické služby města Olomouce, třídící linka, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká dotřiďovací odpadová linka začíná proces EIA. Má fungovat pro širší region  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.