Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Olomouc chce pojmenovat nábřeží s náplavkou po zesnulém rektorovi univerzity Josefu Jařabovi

Olomoučtí radní chtějí pojmenovat nábřeží ve městě po prvním polistopadovém rektorovi Univerzity Palackého Josefu Jařabovi, který na začátku května zemřel. Po Jařabovi by se jmenoval úsek na pravém břehu řeky Moravy od mostu u Bristolu až po most na třídě Kosmonautů.

Zármutek zahalil nejen olomouckou Univerzitu Palackého, ve věku 85 let navždy odešel první polistopadový rektor této vzdělávací instituce, profesor Josef Jařab. Literární teoretik, překladatel či někdejší senátor byl také výraznou postavou...

Olomoučtí radní nové pojmenování navrhli městskému zastupitelstvu, které bude jednat na začátku června. Pokud zastupitelé návrh schválí, tak bude nábřeží nedaleko centra Olomouce pojmenováno při slavnostním otevření nové náplavky u řeky Moravy v sobotu 10. června. 

Po Josefu Jařabovi by měl být pojmenován úsek nábřeží na pravém břehu řeky Moravy od mostu u Bristolu dál podél ulice Blahoslavova a areálu vysokoškolských kolejí až po most na třídě Kosmonautů. V této části města nedávno skončila stavba rozsáhlých protipovodňových opatření, jejichž součástí je i nová náplavka. Návrh na pojmenování nábřeží po Jařabovi v polovině května jednomyslně schválila komise pro kulturu a cestovní ruch a souhlasí s ním i předsedové komisí městských částí, na jejichž území se nábřeží rozprostírá.

Náplavka na řece Moravě v Olomouci se otevře v sobotu 10. června. "Je připravován bohatý kulturní program a mohl by se konat slavnostní akt pojmenování nábřeží. O využití plochy mají zájem restauratéři a kavárníci, kteří by u řeky rádi nabídli lidem své služby. Své kotviště zde budou mít také Plavby Olomouc," stojí ve zprávě pro zastupitele.

První polistopadový rektor Univerzity Palackého v Olomouci Josef Jařab zemřel na začátku května po krátké těžké nemoci, bylo mu 85 let. Výrazná osobnost Olomouce, respektovaný znalec a překladatel americké literatury, vedl olomouckou univerzitu v letech 1990 až 1997.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky jméno, nábřeží, Olomouc, náplavka, řeka Morava, Univerzita Palackého v Olomouci, Bristol, Josef Jařab

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc chce pojmenovat nábřeží s náplavkou po zesnulém rektorovi univerzity Josefu Jařabovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.